Pimec celebra els 50 anys recordant Obama en temps de Trump

Salvador Illa i tots els expresidents de la Generalitat reten homenatge a la patronal i elogien la seva defensa del diàleg social "en plena polarització"

Salvador Illa i tots els expresidents que han intervingut en l'acte de Pimec.
Salvador Illa i tots els expresidents que han intervingut en l'acte de Pimec. | Eloi Falp
21 de gener de 2025, 20:32
Actualitzat: 20:39h

La patronal Pimec ha clausurat els actes pels seus 50 anys d’història l’endemà del retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. S’hi ha referit el president de l’entitat, Antoni Cañete, i ho ha fet citant Barack Obama, de qui ha recordat una frase: “No tenim por al futur. Hem vingut a dissenyar-lo”. Tot una declaració d’intencions. I és que si algú hagués assistit a l’acte oblidant-se de la resta de l’actualitat, el món semblaria un altre.   

És poc habitual escoltar en un acte públic tots els expresidents de la Generalitat, però l’acte de clausura dels 50 anys de la patronal Pimec ho ha fet possible. Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont (des de Waterloo), Quim Torra, Pere Aragonès i l’actual president, Salvador Illa, han intervingut en la celebració.

L’acte s’ha convertit en un homenatge a la trajectòria i el tarannà d’una patronal que va néixer a les acaballes de la dictadura i de manera pràcticament clandestina. Era el 1974, quan l’associació lliure de patrons i treballadors estava prohibida. Un grup d’empresaris va fundar el que es presentava com una suposada societat d’estudis financers (Sefes) i que era el bressol del que aviat seria una patronal de pimes

El president Illa ha destacat la tasca feta per tots els presidents de la Generalitat que han intervingut: “Compartim un sentit de país”, i recordant com han canviat les coses a Catalunya en els darrers 50 anys: “S’ha generat prosperitat i aquí Pimec hi ha tingut un paper important”. Illa ha assegurat que el paper del Govern ha de ser d'ajudar a aquesta prosperitat i que sigui compartida, fent les infraestructures necessàries i reformant l'administració, preservant els serveis socials. També ell s'ha referit a l'arribada de Trump com la "confirmació d'un món que canvia".

Ha mostrat el seu "respecte pel que han decidit els ciutadans nord-americans", ha defensat centrar-se en el que s'ha de fer aquí i no entrar en especulacions sobre el que passarà, però sí que ha fet una crida a fer-se forts com a europeus: "Europa s'ha d'afirmar". Illa ha afirmat que cal defensar la idea d'"un ciutadà, un vot, no un dòlar, un vot". I ha advocat per l'optimisme amb la perspectiva que donen tots els avenços produïts en aquests 50 anys. 

Cada expresident de la Generalitat ha fet el seu particular homenatge a l’entitat que han presentat com un contrapunt als actuals temps de crispació. Jordi Pujol ha destacat el compromís de Pimec “amb la Generalitat i amb tot Catalunya”. "Què pot haver de més estimulant que Catalunya hagi pogut tirar endavant la seva economia?, s'ha preguntat”. José Montilla ha equiparat la història de Pimec amb la de les institucions d’autogovern i l’ha posat com a símbol del “caràcter plural de la nació”, posant en valor el tarannà de l'entitat, que guanya valor quan el món pateix una “passa de polarització”.  

“Si en algun lloc podia néixer una organització de petites i mitjanes empreses era a Catalunya”, ha afirmat Artur Mas, qui ha sentenciat que “l’empresa és a l’economia el que la família és a la societat”, ha assenyalat Mas. Les relacions de Pimec amb els governs convergents va ser especialment fluida i Mas ha explicat l'anècdota que a l’entrar a l'acte algú li ha dit: “Benvingut a casa” i que és així com s’ha sentit sempre en tots els actes de l’entitat.

Carles Puigdemont ha intervingut a distància i ha posat en valor la rellevància de bastir una entitat com Pimec enmig del domini dels “grans poders”. En aquesta línia, Quim Torra ha subratllat el suport donat per la patronal al dret a decidir i el fet d’haver estat “al costat del país” en moments com la tardor del 2017 quan moltes empreses van traslladar la seva seu fora de Catalunya, així com el paper jugat en temps de la pandèmia: “Les farmàcies van obrir cada dia i sense l’enteresa de les empreses del país no ens haguéssim recuperat”.    

Per Pere Aragonès, Pimec ha estat sobretot constància i aposta pel diàleg social, recordant el Pacte Nacional per la Indústria. I de nou, el fantasma del trumpisme es palpava: “En un moment disruptiu, cal sobretot treballar plegats”, tot defensant la robustesa de l’economia catalana. “Som la nació que vam fer la Revolució Industrial quan no teníem ni carbó ni Estat, però sí talent”.   

Cañete ha explicat en la seva intervenció que ell és fill dels “altres catalans”, posant-se com a exemple de la capacitat d'integració de la societat catalana. El dirigent patronal ha confirmat que es presentarà a la reelecció per presidir Pimec en les eleccions que celebrarà l'entitat el febrer. També ell, després de citar Obama, ha subratllat la defensa del diàleg amb els sindicats, esmentant la presència del secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. I, altre cop, s'ha visibilitzat un model de relacions entre els agents socials que està molt més a prop de Brussel·les i Berlín que de Washington.

 

Arxivat a