Amb l'inici de la campanya, alguns partits que es presenten a les eleccions catalanes del 12-M han aprofitat per presentar els seus programes electorals. Consulta, a continuació, quines són les propostes principals de les candidatures amb representació al Parlament -excepte l'extrema dreta- i els programes complets.
Programa electoral del PSC
Una de les prioritats d'Illa en els primers 100 dies de govern si aconsegueix la presidència serà el finançament. El debat sobre el model, que el PSC creu que cal que sigui pactat amb el PP a més del govern espanyol, ha agafat força en aquests últims mesos. Els socialistes plantegen una proposta basada a desplegar el que diu l'Estatut de 2006, sobretot pel que fa a la creació d'un consorci tributari -format per la Generalitat i l'Estat- i respectar el principi d'ordinalitat. Són dos elements que formen part de l'actual marc estatutari, però que fins ara no s'han desplegat mai.
Programa electoral d'ERC
Ni girs de guió ni cops de volant. ERC reflecteix en el seu programa electoral pel 12-M continuïtat en l'estratègia del diàleg amb l'estat, combinat amb solucions per al "mentrestant". Els republicans han estat els primers a fer públic el seu programa, d'unes 170 pàgines i 500 propostes, i que incorpora com a principal punt "assolir l'acord per a la celebració d'un referèndum sobre la independència".
Programa electoral de Junts
Carles Puigdemont, candidat de Junts a la presidència de la Generalitat, ha destinat el primer matí de la campanya electoral a presentar les mesures que adoptarà en els 100 primers dies de Govern en cas que torni a Palau. Entre les més destacades hi ha la de cancel·lar el deute amb l'Estat "a compte de les inversions pressupostades i no executades", juntament amb la de modificar la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) per incloure-hi la singularitat catalana. En quin sentit? En el de fer-hi aparèixer la cessió del 100% dels impostos. Sense això, sosté el document facilitat pel partit, no s'aprovaran els pressupostos generals de l'Estat.
Programa electoral de la CUP
Els anticapitalistes es presenten als comicis en l'inici d'una nova etapa que tanca un període de creixement, posant fi a la legislatura dels nou diputats al Parlament. Repetir aquesta xifra seria un èxit notable per a la CUP, especialment després d'uns resultats electorals -a les municipals i al Congrés dels Diputats- a la baixa. També en ple procés de refundació de partit -el Procés de Garbí- interromput per la convocatòria electoral.
Programa electoral dels comuns
Recuperar la fórmula dels tripartits que van governar Catalunya durant la dècada dels 2000 és l'objectiu dels comuns en aquests comicis. Ara bé, el teixit de les sintonies no està tan clar. I els comuns aspiren a cosir-lo. Amb una dificultat afegida: per no quedar xuclats, s'han de diferenciar.
Programa electoral de Ciutadans
El partit liderat per Carlos Carrizosa ha presentat una campanya cridanera amb protagonisme de la intel·ligència artificial amb l'esperança de no desaparèixer del Parlament. En el seu programa, de 13 pàgines, hi ha 111 punts en què es defensa un model escolar "trilingüe" i projectes com el Hard Rock o la B-40.
Programa electoral del PP
El PP encara no ha presentat el seu programa electoral per a les eleccions catalanes del 12 de maig. Els populars tenen l'objectiu d'oferir a Alberto Núñez Feijóo uns resultats que siguin decisius i permetin treure el partit de la perifèria de la política catalana.
Programa electoral d'Alhora
La candidatura de Clara Ponsatí i Jordi Graupera aspira a ser la quarta formació independentista del Parlament i presenta un programa electoral basat en sis eixos: pla de xoc pel català, una economia allunyada del monocultiu turístic, omplim Catalunya de molins de vent i plaques solars, una llei electoral que tregui pes als partits, nous lideratges que girin full a la rendició i revolta per la independència.