- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- El pactòmetre del 12-M: totes les combinacions per governar Catalunya
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
Carles Puigdemont serà al debat d'investidura -previst per al 25 de juny- encara que corri el risc de ser detingut. Aquest és el compromís que ha verbalitzat en el transcurs d'una roda de premsa de l'Agència EFE des d'Argelers, en la qual ha indicat que una hipotètica detenció tindria "poc recorregut" degut a la llei d'amnistia. En aquest sentit, ha apuntat que les mesures cautelars -ordres de detenció, en el seu cas- haurien de decaure en un màxim de dos mesos, de manera que no interferirien en la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Si obté els suports per arribar al càrrec, podria afrontar una investidura en segona volta a finals d'agost, amb la llei d'amnistia plenament en vigor.
"No temo una detenció. Li dono poques probabilitats", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que ha donat per fet que no serà cap de l'oposició -ni diputat a Madrid- en cas que no tingui opcions de tornar a Palau. Pel que fa al paper de la judicatura espanyola, la reflexió ha estat aquesta: "Coneixent la judicatura, no sé si podran resistir la pulsió d'aconseguir una imatge que han estat buscant desesperadament. La van acariciar una mica quan em van detenir a Alemanyai a l'Alguer. Ja saben el resultat. La llei d'amnistia té un termini màxim de dos mesos per tenir tots els efectes, fins i tot si queda suspesa". Cap "suspensió" de la llei, ha indicat, podria impedir l'aixecament de les mesures cautelars.
Puigdemont ha indicat que "en cap moment" ha pensat en tornar a Catalunya al final de la campanya electoral com un cop d'efecte per impulsar les opcions de Junts el 12-M. Segons l'expresident, l'exili ha servit durant sis anys i mig per "protegir" la institució després de l'aplicació del 155, i ha apuntat que un retorn al servei d'un partit -el seu- no casaria amb aquesta trajectòria de sis anys i mig. El retorn, com a molt d'hora, es produiria pels volts del 25 de juny, que és quan se celebraria el primer debat d'investidura. Si aquest debat és "instrumental" ´-és a dir, perquè només es posi en marxa el compte enrere parlamentari-, també s'ha compromès a ser a la cambra catalana.
Pel que fa la possibilitat de refer la unitat amb ERC, ha manifestat que el 12-M suposa una oportunitat per "desfer l'empat tècnic" existent des del 2021. En les últimes eleccions a la cambra catalana, els republicans van obtenir 33 escons, mentre que Junts en va aconseguir 32, amb uns 75.000 vots menys. Les discrepàncies estratègiques han impedit qualsvol acostament entre les dues formacions hegemòniques de l'independentisme, i ara Puigdemont interpreta que es pot obrir una nova etapa si queda sensiblement per sobre de Pere Aragonès. En tot cas, ha indicat que vol governar amb els republicans, i que estarà "còmode" amb els perfils que esculli ERC de cara a un hipotètic executiu de coalició.
"Valdria la pena intentar un Govern, si cal amb majoria simple, però que sigui molt cohesionat i molt fort per tirar endavant el país", ha remarcat Puigdemont, que malgrat les dificultats de repetir la majoria independentista -que pot dependre d'Aliança Catalana- també confia a convèncer la CUP, tot i que des de fora de l'executiu. En clau de pactes, s'ha preguntat si Salvador Illa -que aquests dies pressiona Junts perquè digui que no pactarà amb l'extrema dreta liderada per Sílvia Orriols- desfarà el pacte que va permetre a Jaume Collboni arribar a l'alcaldia de Barcelona gràcies als vots del PP, un partit a qui els socialistes han posat en el punt de mira per haver promogut la "màquina del fang".