Allau de crítiques a Junts per la marxa enrere amb la moció de censura a Ripoll

Els impulsors del pacte antifeixista acusen el partit de Carles Puigdemont de "trencar l'acord" per expulsar Orriols de l'alcaldia

Sílvia Orriols
Sílvia Orriols | Tomàs González Carbó
18 de febrer de 2025, 15:27
Actualitzat: 17:55h

Junts ha tancat la porta -almenys per ara- a desallotjar Sílvia Orriols de l'alcaldia de la capital del Ripollès. El partit ho ha anunciat aquest dimarts en un comunicat, en el que assegura que "les condicions que es viuen a Ripoll" fan inviable la moció de censura. Aquesta decisió arriba després d'haver posat el termòmetre al municipi amb una enquesta -avançada per Nació- en la qual es constatava el rebuig a la moció, segons diverses fonts de la direcció consultades. 

Pocs minuts després que Junts emetés el comunicat, Esquerra Republicana ha avisat els juntaires que cal combatre l'extrema dreta "sense dubtes, amb fermesa i convicció". Ho ha dit el portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Jordi Albert, que ha refermat que Aliança no hauria de tenir l'alcaldia, i per això ha preguntat a Junts si estan al costat de la democràcia o de l'extrema dreta.

Des de la seu republicana, la secretària general d'ERC, Elisenda Alamany, ha desgranat aquesta tarda que el pacte estava "tancat" en l'àmbit local, que Junts havia de liderar l'Ajuntament, i que fins i tot hi havia un acord programàtic. Fins i tot, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha trucat a Waterloo per saber si hi havia marge per aplicar un "acord tancat" a Ripoll, però una "mala enquesta" ha portat la direcció del partit nacionalista a rebutjar la moció, segons Alamany.

També el PSC ha defensat l'acord per desbancar Orriols de l'alcaldia i ha reiterat el compromís dels socialistes "contra els partits d'extrema dreta i els discursos d'odi que generen", com ha sentenciat la portaveu de la formació al Parlament, Elena Díaz.

Des de la CUP, han acusat Junts de pensar "en vots, en càrrecs, i en cadires; no en la gent o el país". "No hi havia dubte que calia fer-la fora. Junts per Catalunya està imposant els seus interessos partidistes", ha afegit la diputada anticapitalista Laia Estrada en roda de premsa, que ha criticat "les ingerències des de Barcelona" a la possible moció de censura.

Per contra, el Partit Popular català també s'ha pronunciat, però fa una lectura diferent de la situació, ja que el portaveu del grup parlamentari dels populars, Juan Fernández, ha dit en roda de premsa que una moció de censura a Orriols és "un camí que no representa l’interès general" dels ciutadans. A més, ha instat els partits de l’oposició -en concret els grups municipals de Junts, ERC i el PSC- a explicar per què "pacten per fer fora una alcaldessa que va guanyar les eleccions".

Fora de l'arena política catalana, les xarxes socials també s'han fet ressò de la notícia de trencament. Una de les primeres a fer-ho ha estat la mateixa Orriols: "El resum de la jornada és que hi ha hagut un pols... i l'ha guanyat Ripoll", ha escrit l'alcaldessa a X. Una opinió recolzada per la periodista Pilar Rahola, propera a Puigdemont, qui ha afirmat que es tracta de "la decisió correcta" perquè "fer seguidisme de cupaires i comunaires en els seus deliris ideològics hauria estat un greu error".

També a X, el president del PSC al Parlament, Ferran Pedret, considera que Junts ha pres la decisió pensant en les eleccions municipals del 2027. Junts "ha optat per contemporitzar amb l'extrema dreta. És un greu error. No serà frenada ni assumint-ne el discurs, ni les polítiques, ni col•laborant-hi", es pot llegir. Uns minuts abans, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat des de Ripoll -acompanyat dels tres regidors del partit a la ciutat- que la millor manera de "combatre" el discurs d'Aliança Catalana és "a les urnes i no als despatxos".

Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) ha acusat Junts de "trencar la proposta de moció de censura" a Ripoll "contra l'alcaldia d'extrema dreta, amiga dels neonazis alemanys". En aquests termes s'ha expressat l'entitat impulsora del pacte antifeixista al Parlament, subscrit a l'inici de la legislatura pel PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP. En aquest sentit, han qualificat la situació com a "molt greu" i han afegit que hauran de "mirar com respondre" als fets. Justament, UCFR tenia convocada una assemblea urgent aquest dimarts al vespre per altres motius, però han defensat que "convindria dedicar una part del temps a aquest tema".

"No sé si es pot canviar d'opinió, ser un dia antifeixista i l'endemà no ser-ho tant en funció de la bandera", ha ironitzat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, quan se l'ha preguntat per la decisió de Junts de no presentar la moció.