Ja han passat dos mesos des que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que pensava a dimitir a causa de la persecució de la ultradreta -en especial contra la seva dona, Begoña Gómez- i es va prendre cinc dies de reflexió. Finalment, el líder socialista va decidir romandre al capdavant de l'executiu, i va anunciar que impulsaria mesures per a la regeneració democràtica de l'Estat. El pla té data: serà el 17 de juliol quan, en una compareixença al Congrés, el desgrani. Segons ha anunciat aquest dilluns en una entrevista a La Ser, inclou mesures per deixar de finançar de manera pública els "pseudomitjans".
"Cal lluitar contra les boles i la desinformació perquè fan mal a la convivència i al funcionament correcte de les societats democràtiques i atien l'avenç de la ultradreta", ha declarat el cap de l'executiu. Concretament, aquesta iniciativa es vehicularia a través de la modificació de la llei de publicitat institucional, que té quasi 20 anys i no incorpora el fenomen dels mitjans digitals -fa dues dècades, amb molta menys presència que ara-, ni de l'auge de plataformes digitals que, lluny de fer periodisme, fan activisme a favor de l'extrema dreta. "És important que, seguint l'estela europea, aquests mitjans incorporin la transparència, i no és acceptable que amb recursos públics es financin mitjans que difonen mentides", ha apuntat.
El pols entre Sánchez i les falsedats es va obrir especialment amb la persecució de Manos Limpias contra la seva dona, en una causa que aquesta setmana prendrà volada per la compareixença de Gómez davant la justícia. "No hi ha res", ha insistit el president de l'executiu, que ha emmarcat el cas en "l'oposició sistèmica" contra el seu govern i ha demanat a la ciutadania "absoluta tranquil·litat i confiança".
Vinculat amb la regeneració democràtica i una setmana després d'anunciar-se l'acord amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial, Sánchez ha celebrat que es posi fi al "bloqueig" dels populars, però ha advertit als d'Alberto Núñez Feijóo que no poden dictar la feina als nous vocals si volen que sigui efectiva la "despolitització" de la justícia. "Deixem treballar", ha demanat. "Em crida molt l'atenció que el PP parli de despolititzar la justícia i ja estigui dient als vocals del nou CGPJ què és el que han d'aprovar. El PP critica al govern el què ells fan", ha reblat.
Ara bé, també ha apuntat que espera que aquest acord no sigui anecdòtic, sinó que es puguin repetir en futures enteses com podria ser el nomenament de càrrecs per a les institucions i organismes reguladors de l'Estat, en una negociació en què l'independentisme no espera tenir un rol decisiu. "Aspiro que l'enteniment no sigui flor d'un dia, que puguem entendre'ns amb el principal partit de l'oposició amb moltes altres coses", ha afegit Sánchez.
Entesa PSC-ERC
Pel que fa a la carpeta de Catalunya, el president socialista no ha desgranat pistes que puguin demostrar avenços en les negociacions entre el PSC i ERC. S'ha limitat a manifestar el seu compromís per actualitzar el sistema de finançament, però no només a Catalunya, sinó a tot l'Estat, en el que ha insistit que és una "negociació multilateral".
També ha assegurat que hi ha marge per un acord a Catalunya, que "paga la pena", i que el present i el futur de la societat catalana passa per l'entesa entre el PSC i ERC. En aquest punt, i com ja havia fet en altres ocasions, ha agraït als republicans el seu suport a Madrid. "Vull reconèixer la labor d'ERC. Gràcies a ells va ser possible la meva investidura per impulsar polítiques progressistes i hem pogut acompanyar un procés de reconstrucció de la convivència a Catalunya. Després de la mala experiència de la coalició d'ERC i Junts a Catalunya, cal una nova etapa d'entesa liderada pel PSC i ERC", ha reblat. Després ha estès l'agraïment a Junts assegurant que gràcies a republicans i juntaires s'ha aturat la ultradreta a Espanya.
Continuant en clau catalana, Sánchez ha lloat el "pas valent" de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha anunciat que eliminarà totes les llicències de pisos turístics el 2028, i ha afirmat que aquest mateix dimecres el seu govern plantejarà una proposta "a la societat i al conjunt de les institucions" per crear un registre estatal de pisos turístics i modificar la llei de propietat horitzontal per permetre que les comunitats de veïns els vetin. "Crec que el missatge als ciutadans és que el govern d'Espanya no roman aliè a aquesta qüestió, i que amb les nostres eines contribuirem a resoldre un dels principals problemes que explica l'alça dels preus del lloguer", ha dit.