El camí està traçat: més diners sobre la taula per aconseguir pressupostos. Pedro Sánchez necessita nous comptes perquè la legislatura tingui algun sentit, més enllà de frenar la dreta i l'extrema dreta. No en tindrà prou amb els vots d'ERC (Junts no se sent interpel·lada encara pel finançament singular tot i que sí pel deute autonòmic, i els bascos de PNB i EH Bildu, quan de finances autonòmiques es tracta, juguen a una altra lliga), però com a mínim si lliga els set vots republicans ja tindrà alguna cosa al sarró. I això és el que ha començat a intentar aquest divendres a la Conferència de Presidents que s'ha celebrat a Santander. En plena guerra de la dreta política, mediàtica i judicial contra el govern espanyol, Sánchez ha llançat dos missatges: condonació de part del deute de les autonomies i nou model de finançament amb la garantia de més recursos per tothom. És l'única manera de complir amb Catalunya i evitar la revolta de la resta de territoris temorosos de perdre-hi.
Tot plegat es concretarà al gener, quan es convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera, on participen els consellers d'Economia i Hisenda de les comunitats autònomes. L'òrgan multilateral servirà abordar la condonació d'un percentatge del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que té l'origen en les polítiques d'austeritat del govern del PP. D'aquesta manera, Sánchez posa sobre la taula una mesura que també beneficiarà les comunitats governades pel PP. Mentre Génova pressiona perquè els barons no pactin, la condonació permetria alleugerir la pressió que tenen els territoris amb l'Estat i obrir una escletxa en l'estratègia de confrontació dels populars. Es mirarà de resoldre l'elevat endeutament econòmic i es començarà a temptejar la reforma del finançament, que en el cas català ha de fer el seu curs encara que no avanci la del conjunt.
El gest de Sánchez és rellevant amb la mirada posada en els pressupostos, perquè suposa avançar en el compliment de l'acord d'investidura entre el PSOE i ERC, signat entre Félix Bolaños i Oriol Junqueras el 2023. El document fixa la condonació del 20% del deute, uns 15.000 milions per a la Generalitat, però a Santander no s'ha parlat de percentatges ni s'ha concretat si la liquidació serà igual per a tots els territoris. Junqueras, immers ara en l'esprint final per recuperar la presidència d'ERC, ha advertit els socialistes que si no es compleixen els acords no hi haurà pressupostos ni a Catalunya ni a Madrid.
El FLA no només interessa als republicans. Fa unes setmanes, Junts reclamava un "gest contundent" en aquest àmbit per negociar els pressupostos. Només amb això no n'hi haurà prou, però el moviment de Sánchez pot ajudar a apropar de nou les posicions després d'una setmana en què els juntaires han elevat el to contra el president espanyol.Carles Puigdemont exigia dilluns una qüestió de confiança que no tindrà recorregut, però l'endemà el partit advertia que no hi haurà negociacions de pressupostos fins que no es compleixin els acords signats.
Illa s'enfronta a Ayuso pel finançament
La condonació de part del deute permetria a la Generalitat disposar de més recursos, per això el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha aplaudit l'anunci després de la reunió. El dirigent socialista, que ha recordat que l'origen del FLA es troba en les polítiques de retallades del PP, ha garantit que Catalunya serà present en aquesta negociació per defensar els interessos de Catalunya i ha donat per fet que el PSOE complirà l'acord amb ERC. L'altre acord que s'haurà de complir és el del finançament, una de les carpetes que ha centrat la trobada entre els dirigents autonòmics i que genera més discrepàncies.
De fet, Illa ha estat un dels caps de govern més actius en la Conferència. A banda de defensar la solidaritat fiscal i reivindicar la voluntat de Catalunya d'aportar i cooperar en el finançament estatal, ha proposat que la pròxima trobada se celebri a Barcelona. I, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha anunciat hores després que el govern espanyol accepta la proposta.
Sánchez ha plantejat a les autonomies acordar "entre tots" una reforma del sistema de finançament, que combini "bilateralitat i multilateralitat" i blindi la solidaritat entre territoris. I sobretot, que posi més diners sobre la taula, habitual sempre que hi ha una nova distribució dels recursos. Se'n parlarà també al gener al Consell de Política Fiscal, un espai multilateral malgrat que l'acord entre el PSC i ERC -ja tancat i validat pel PSOE- s'ha de tancar en un fòrum bilateral. La tensió s'ha fet evident en aquest punt, i Illa ha hagut de sortir al pas d'algunes afirmacions de dirigents autonòmics, entre d'altres la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.
El model de finançament singular de Catalunya és el model de la solidaritat enfront del model de la insolidaritat d’aquells que practiquen la deslleialtat fiscal. pic.twitter.com/HssAZVlFuB
— Salvador Illa Roca (@salvadorilla) December 13, 2024
El president català ha defensat el model de finançament singular pactat amb els republicans, que ha assegurat que és "solidari" i no perjudica ningú, i l'ha contraposat al model de "deslleialtat fiscal" que promouen comunitats com la de Madrid. "El model de Catalunya és el de la solidaritat enfront del model de la insolidaritat dels qui practiquen la deslleialtat fiscal", ha afirmat Illa a la sortida de la reunió en relació als beneficis de l'efecte seu, que permet a Madrid abaixar impostos, o a que ho facin autonomies beneficiaries del sistema, com ara Andalusia. Els presidents del PP han tancat files contra el finançament singular -Ayuso ha avisat que Catalunya no pot tenir "caixa pròpia"-, però hi ha hagut consens en reformar el model. És aquí on s'ha agafat Illa. "Hi ha un consens amplíssim per reformar el model; és una primera passa rellevant", ha dit.
El president català veu viable l'equilibri de Sánchez entre bilateralitat i multilateralitat, que apareix també a la ponència política de l'últim congrés del PSOE i que no ha convençut els barons del PP. "No exigeix la bilateralitat multilateral", ha dit el president de la Xunta, Alfonso Rueda. Illa no hi troba incoherències. L'acord, ha recordat, s'ha de prendre a la Comissió Mixta d'Afers Econòmica i Fiscals Estat-Generalitat, bilateral, però ha assegurat que no li farà res parlar-ne en altres fòrums multilaterals. El 2025 serà determinant en el desplegament del finançament singular, sense el qual no hi haurà pressupostos a Catalunya.
La Generalitat tanca files amb Sánchez en habitatge
Durant la reunió també s'ha parlat d'habitatge. Sánchez ha proposat blindar els pisos públics, una nova llei del sòl i que les autonomies despleguin la llei d'habitatge estatal, que les comunitats del PP bloquegen. Illa ha tancat files amb Sánchez en aquest àmbit, com en la resta dels que s'han posat sobre la taula. El president ha plantejat la recepta catalana per fer front a l'emergència habitacional -construir més pisos, invertir fins a 4.400 milions d'euros aquesta legislatura i regular els lloguers- i ha demanat construir un consens al Congrés per a una nova llei del sòl que permeti disposar de més terrenys per construir habitatge públic.
Catalunya s'ofereix a acollir la pròxima reunió
Fa quasi quatre mesos que els socialistes han aterrat a la Generalitat i una de les prioritats ha estat "normalitzar" les relacions institucionals. La presència d'Illa a la Conferència de Presidents s'ha d'entendre també en aquesta clau, i així ho ha reivindicat ell mateix. "Ocuparem el nostre lloc per defensar els interessos de Catalunya i el model d'Espanya plural i diversa", ha dit. En aquesta línia, Illa ha ofert Barcelona per acollir la pròxima reunió de presidents autonòmics. Un gest més de "solidaritat, implicació, fraternitat i rigor" amb la resta de l'Estat.