«Tothom que ve a millorar Catalunya és català»: la immigració, al centre del primer discurs d'Illa per la Diada

El president de la Generalitat esquiva qualsevol referència al finançament singular, gran projecte de la legislatura, i situa com a prioritat "recuperar l'excel·lència" en els serveis públics

10 de setembre de 2024, 21:03
Actualitzat: 21:03h

"Ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Tothom que ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres". Aquest és un dels elements nuclears del primer discurs de la Diada de Salvador Illa com a president de la Generalitat. En la línia del que va fer la setmana passada al Parlament -en duel dialèctic amb Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana- i dissabte al vespre en la celebració del Mil·lenari de Montserrat, Illa ha situat el fet migratori, amb presència notable en els discursos polítics dels últims mesos, com a prioritat en els primers compassos del mandat. En el discurs ha esquivat referències al finançament singular, el gran projecte de la legislatura.

Com ha introduït el president la qüestió de la immigració en el discurs, de cinc minuts de durada i protagonisme per al bust de Josep Tarradellas? "Catalunya també s'ha fet a si mateixa gràcies al treball de generacions de persones vingudes dels pobles d'Espanya i d'arreu del món. No podem tancar els ulls a la realitat del fenomen migratori. Es tracta d'una emergència global fruit de la desigualtat al món i que cap país pot resoldre tot sol. Catalunya sempre ha estat terra d'acollida i terra solidària. I ara tornarà a ser exemplar", ha apuntat. La setmana passada, l'arribada de 200 demandants d'asil a Tossa de Mar va capitalitzar bona part del debat, central en les relacions entre Junts i Pedro Sánchez.

Illa, que ha situat la diversitat com a "fortalesa" del país -al costat dels "serveis públics d'excel·lència" i la "societat civil dinàmica", ha comparegut amb una senyera -sense la bandera espanyola, com en les recepcions oficials- a la seva dreta. "Tinc la plena convicció que una nació pròspera i justa per a tothom es construeix de debò a les aules, als centres d'atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d'uns barris segurs. Per això és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l'excel·lència que els ciutadans i ciutadanes us mereixeu", ha ressaltat el president. Una manera de declinar el lema "unir i servir" que monopolitza l'aterratge del PSC a la Generalitat.

En aquest sentit, també s'ha d'interpretar el paràgraf que ve tot just després: "[Cal] Garantir l’accés a l’habitatge, sobretot als nostres joves. Garantir uns salaris dignes per als treballadors i per a les treballadores. I garantir la plena igualtat entre homes i dones. Es tracta de tres reptes que comparteixen tres premisses bàsiques: generar prosperitat, prosperitat compartida, governar amb les prioritats correctes i governar per a tothom". És la manera que té el nou president de construir un discurs de nova etapa després de més d'una dècada en què el sobiranisme ha governat i ha estat hegemònic també al carrer. "La Diada ha de ser un moment per compartir i retrobar-nos. Perquè pertany a tots els catalans i a totes les catalanes", ha apuntat. En aquest Onze de Setembre, Illa rebrà la presidenta del Congrés, Francina Armengol, a Palau.

El president, que abans de l'emissió del discurs ha participat en l'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat -en el discurs ha citat la institució, i també el Monestir de Poblet o bé l'escola Salvador Dalí des d'on va inaugurar el curs escolar-, ha volgut posar el focus en el futur. La Diada és un bon moment per mirar el futur amb optimisme i amb esperança. Tenim molt a millorar i tenim molta feina per fer. No tinc cap dubte que la farem i que la farem bé. Perquè quan escollim els objectius, Catalunya demostra el seu veritable potencial. Catalunya és i ha de ser un projecte col·lectiu que ens vinculi a tots i a totes sense distincions", ha remarcat el dirigent socialista.

Missatge institucional Diada by Naciodigital on Scribd