El Sindicat de Llogateres ha reivindicat aquest dimecres que la figura anunciada de la "vaga de lloguers" comença a caminar a Catalunya. Lluny de ser una resposta massiva de les llars de tota una ciutat, com va passar el 1931 a Barcelona, en aquest cas és la resposta de gran part dels inquilins d'algunes finques amb una realitat particular, en aquest cas a Salou i Sentmenat. Segons ha explicat l'entitat, els llogaters d'aquestes promocions d'habitatge protegit —totes gestionades per InmoCaixa— han votat en assemblees i s'han posicionat a favor de deixar de pagar les mensualitats pertinents.
En el cas de les 26 famílies de Salou —que representa un 70% dels habitants de la finca— la decisió ja hauria entrat en funcionament i ja s'haurien deixat de pagar dos mesos de lloguer, ja que la intenció és recuperar el que consideren que ha estat un sobrecost injust durant els darrers anys imposat per l'empresa: l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Fins que la companyia no els hi torni, la idea és seguir retornant els rebuts. El Sindicat de Llogateres també assenyala que el Tribunal Suprem va emetre un posicionament en què resolia que cobrar l'IBI als llogaters, en el cas dels pisos de protecció oficial, era "il·legal".
Pel que fa a Sentmenat, en aquest cas són dues promocions de pisos que s'han anat posant d'acord i que en una assemblea celebrada aquest dimarts diversos llogaters van decidir deixar d'abonar les mensualitats a partir del març. Reclamen "la pròrroga dels contractes de lloguer ja extingits i la retirada dels procediments judicials oberts per desnonar-ne famílies, a més de la retirada de clàusules abusives i sobrepreus per tal de tornar als preus original". Això arriba després d'anys "d'assetjament immobiliari", "amb preus abusius" o "falta de manteniment als edificis als pisos i els edificis", ha remarcat Marta Carrillo, veïna de les finques del Vallès Occidental.
Allà, on hi ha 147 habitatges, alguns dels quals vuits, es va fer una assemblea amb una seixantena de persones i sobre la vaga es van registrar: 23 vots a favor, 0 en contra i 5 abstencions. En aquell cas, quan comenci l'aturada de pagments a InmoCaixa, Carrillo ha apuntat que "el rebut que s'hauria de pagar a la propietat es concentrarà en un compte mancomunat, però no es pagarà a La Caixa", en referència al privat que gestiona les seves llars.
El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès Jové, ha denunciat que les promocions de pisos protegits amb acords amb promotors privats formen part del gran pla d'habitatge anunciat pel nou govern de la Generalitat com a solució a la crisi de l'habitatge però que no es posa el focus en els greuges que afronten els inquilins d'alguns d'aquests habitatges de protecció oficial (HPO). "Sentim poc a parlar de les condicions en què viuen actualment les persones que viuen amb habitatge protegit", ha apuntat el representant de l'entitat pel dret dels inquilins. Ara, però, el sindicat buscarà seguir organitzant blocs que tenen problemes comuns i que podrien iniciar accions similars, ha advertit Aragonès Jové. El pas anunciat aquest dimecres "dona precedents" a altres comunitats inquietes amb la relació amb els seus propietaris, ha rematat el portaveu.