El pitjor temporal del segle. Així s'ha definit laDANAque des de dimarts afecta, sobretot, el País Valencià i que ja ha provocat almenys 102 morts i desenes de desapareguts, impossibles de comptabilitzar de manera fiable a hores d'ara. Mentre es multipliquen els missatges de solidaritat i les administracions mobilitzen recursos per donar-hi resposta, el govern espanyol ha decretat tres dies de dol oficial a partir d'aquest dijous, i Pedro Sánchez es traslladarà a les zones afectades en les pròximes hores. Els veïns dels territoris més afectats ja es preparen per una segona nit aïllats.
La prioritat, ara, és atendre les víctimes, malgrat algunes veus que ja apunten a una mala gestió de l'emergència per part del govern de Carlos Mazón. Hi havia els recursos disponibles per a un temporal d'aquestes característiques? Es van activar les alarmes a temps? Aquestes són algunes de les preguntes que haurà de respondre la Generalitat Valenciana en els pròxims dies i setmanes. Els afectats que ha consultat Nació, moltes d'elles atrapades pel temporal, coincideixen que l'avís de Protecció Civil hauria d'haver arribat moltes hores abans. Ningú s'atreveix a donar una data per recuperar la normalitat.
Almenys 102 morts, una xifra que pot créixer
El temporal ha deixat un balanç de víctimes provisional de 102 persones mortes, però no es pot descartar que augmenti aquesta xifra perquè encara hi ha desenes de persones desaparegudes. La gran majoria, 99, al País Valencià. Les comunicacions són difícils, en alguns punts no hi ha cobertura i algunes connexions entre València i les poblacions del voltant estan tallades pel temporal. Municipis com Utiel, Requena, Xiva, Picanya, Torrent, Paiporta, Carles o Algemesí són els que han patit les pitjors conseqüències de la DANA, sobretot pel desbordament dels rius Túria i Magre. La Ciutat de la Justícia de València ha habilitat un espai per rebre els morts i facilitar-ne la identificació.
Els serveis d'emergències i cossos de seguretat treballen sense descans, i fins i tot s'ha activat l'exèrcit per donar resposta a les destrosses i atendre les víctimes. El missatge a hores d'ara encara és la precaució i que ningú surti de casa si no és estrictament necessari. Les xarxes socials o Google Maps s'han convertit en eines per demanar ajuda. La zona més perjudicada és l'àrea metropolitana de València, però també hi ha hagut dues víctimes mortals a Letur (Albacete), que es podrien incrementar en les pròximes hores. També s'ha registrat una víctima mortal a Màlaga.
El govern del PP, assenyalat
El desastre té una derivada política clara que traurà el cap en els pròxims dies, amb el Consell al punt de mira. Un temporal d'aquesta magnitud és difícil d'anticipar, però el País Valencià estava preparat? Les crítiques augmenten a mesura que passen les hores. El president Mazón, del PP, va suprimir la Unitat Valenciana d'Emergències quan va arribar a la Generalitat. Una altra pregunta que s'haurà de respondre és si l'alerta va arribar a temps. Bona part dels municipis afectats asseguren que es va activar l'alarma quan els carrers ja estaven inundats, vuit hores més tard que comencés a ploure. El Centre de Coordinació d'Emergències valencià no es va convocar fins a les cinc de la tarda de dimarts, quan ja hi havia inundacions i l'alerta general es va fer a les vuit, quan la situació ja era greu.
El govern espanyol no ha volgut fer sang ni criticar la gestió del govern del PP. Sí que ho han fet alguns diputats de pes, com José Zaragoza. "Ja hi haurà temps per analitzar què ha passat", ha dit el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, sí que ha aprofitat per disparar contra el PSOE, cosa que no ha agradat gens a la Moncloa. I una altra pregunta: per què algunes empreses van obligar els treballadors a anar a la feina quan ja hi havia l'alarma decretada? La Intersindical Valenciana ha exigit que es depurin responsabilitats. Acció Cultural del País Valencià ha demanat la dimissió del govern valencià. El malestar per la gestió de la DANA pot tenir conseqüències per al PP valencià.
Zona catastròfica i "tots els recursos de l'Estat" disponibles
El canvi climàtic agreuja fenòmens com la DANA que ha arrasat el País Valencià. A Xiva, per exemple, en poques hores ha caigut la pluja que cau en tot un any, cosa que ajuda a entendre algunes imatges de devastació que han circulat en les darreres zones. El govern espanyol ha declarat com a zona catastròfica tota la zona afectada per la DANA, i s'aprovarà en el proper Consell de Ministres. En una compareixença d'urgència aquest dimecres al matí, Sánchez ha garantit "tots els recursos de l'Estat" per a donar resposta a les destrosses provocades pel temporal i Europa ha activat el sistema Copernicus per ajudar en les tasques de rescat.
La Moncloa activarà totes les ajudes possibles, també aquelles que ofereix la Unió Europea. Els principals caps d'estat europeus s'han solidaritzat amb Espanya. Líders com el canceller alemany, Olaf Scholz, el president francès, Emmanuel Macron, o la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, han traslladat el condol a les famílies de les víctimes en un moment que han definit com a "terrible". Al mateix temps, bona part d'ells han ofert el seu suport i han expressat que ja estan estudiant fórmules per fer arribar ajudes al país.
Ja es poden demanar ajudes a les subdelegacions i de delegacions del govern espanyol, i les empreses afectades poden acollir-se a ERTO i estalviar-se el 90% de les cotitzacions. Els treballadors inclosos als expedients podran cobrar l'atur encara que no hagin cotitzat el temps mínim. Aquest dimecres a la tarda s'havien mobilitzat 1.116 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), 344 vehicles, mitjans aeris, 200 efectius de l'exèrcit de terra, 750 agents de la Guàrdia Civil i 100 de la Policia Nacional, així com agents de les policies locals i autonòmiques, de Protecció Civil, i voluntaris.
Catalunya, també en alerta, però sense víctimes morals
La DANA ha afectat sobretot el País Valencià, però també treu el cap al sud de Catalunya, sobretot a les Terres de l'Ebre i al Massís dels Ports. De cara a aquest dijous, es mantindrà la intensitat. La pluja podria arribar també al litoral i prelitoral. Per ara, el temporal ha deixat ruixats intensos, però no danys materials ni personals. El país també està en alerta. A Barcelona, el Baix Llobregat i als Vallesos, dimecres la pluja va caure amb força. Salvador Illa va anul·lar tota l'agenda del dia i va activar un comitè tècnic per fer seguiment dels aiguats, amb Presidència, Interior, Salut, Justícia, els cossos policials i el Meteocat.
Tots els experts apunten que més enllà de pluges fortes en alguns punts, no es pot comparar la situació de Catalunya amb el que ha passat al País Valencià. Illa va compareixer aquest dimecres a la tarda per traslladar el condol a les víctimes i oferir ajuda de Catalunya als territoris de l'Estat afectats pel temporal.