El pla estatal per regular el lloguer de temporada queda per sota de la fórmula catalana

El govern espanyol proposa fiscalitzar que els arrendaments temporals siguin només per a estudiants o treballadors de pas, però l'executiu català veu la proposta ineficaç i critica que s'hagi fet "d'esquenes" a Catalunya

Habitatges de Barcelona, en imatge d'arxiu
Habitatges de Barcelona, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
03 de juliol del 2024

El govern espanyol ja ha destapat les cartes de la seva proposta per limitar els lloguers de temporada. Després de mesos en què els contractes temporals s'han evidenciat com l'escletxa per burlar la regulació de lloguers vigent a Catalunya, el Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha fet públic un projecte que consisteix, en essència, en una reforma que implicarà que es justifiqui de manera més adequada la necessitat d'aquest arrendament de curta durada. La ministra Isabel Rodríguez s'ha referit a l'objectiu d'acabar amb "l'abús de la temporalitat". La via plantejada, però, queda per sota de la fórmula que el Govern català havia dissenyat recentment i que va acabar tombada al Parlament per manca de suports. La fórmula catalana era més estricta en la regulació.

D'entrada, la proposta de l'executiu d'ERC -que comptava amb el suport de CUP i comuns, però no el del PSC i Junts- plantejava que els lloguers de temporada tinguessin el mateix topall que els contractes residencials. És a dir, que entressin en la mateixes condicions que la regulació catalana de lloguers. Matant la possibilitat d'apujar el preu, morta la ràbia, pensaven des l'executiu català. Ara, en canvi, el govern espanyol mantindria la possibilitat que els contractes temporals puguin posar el preu que consideri el propietari. Per contra, es desenvoluparia l'article 3 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) per "clarificar la figura" del lloguer residencial perquè no es pugui barrejar amb el lloguer de temporada. La idea així és "evitar el frau o l'abús de llei", ha remarcat Rodríguez.

La paraula clau que ha subratllat la màxima responsable d'Habitatge a l'estat espanyol repetidament ha estat "causalitat". És a dir, que qui vulgui fer un contracte temporal -que acostumen a ser d'entre un i onze mesos- haurà de demostrar de manera molt més estricta la necessitat que té el llogater. Es crearà un registre públic en què s'haurà de fer constar els detalls d'aquest contracte. La intenció és acabar amb la normalització dels lloguers de temporada per a persones que acaben vivint diversos anys en el mateix pis amb renovacions de contracte, sense cap topall al preu i amb els drets limitats. Així, el ministeri insisteix que cal "preservar" que es puguin fer contractes de curta durada a "estudiants" o "treballadors temporals". La ministra s'ha referit a feines de pas o investigacions acadèmiques com a exemples vàlids, també.

Malgrat que la proposta no ha satisfet les entitats pel dret a l'habitatge ni tampoc s'han pronunciat totes les forces d'esquerres, la idea del govern del PSOE i Sumar és enllestir el pla ràpidament, després d'haver fet únicament tres reunions amb el grup de treball sobre la matèria, inclosa la de presentació. La idea és fer "un reial decret" que es tramitarà "de forma urgent", ha resolt la membre del govern de Pedro Sánchez.

El Govern, descontent

Això ha indignat el Govern en funcions de Catalunya. "Les mesures plantejades s'han fet d'esquenes a Catalunya, l'únic territori que ha limitat el preu del lloguer", ha denunciat la consellera de Territori, Ester Capella, en un comunicat a les xarxes socials. En el mateix missatge, la representant de l'executiu català ha assegurat que el pla estatal no servirà per fer reduir el lloguer de temporada, ni per fer desaparèixer les il·legalitats. A més, "envaeixen competències" que correspondrien a la Generalitat, protesta Capella. 

Llogaters i sector immobiliari, novament allunyats

El tarannà mostrat per la titular de Territori té punts en comú amb el posicionament previ expressat pel Sindicat de Llogateres, entitat que sí que ha format part del grup de treball. "Les mesures anunciades són cosmètiques", han expressat públicament des del col·lectiu pel dret a l'habitatge. Un dels principals problemes denunciats és que amb el plantejament estatal sobre la taula es permet seguir tenint lloguer de temporada a preu lliure, i que això seguirà sent llaminer per als propietaris. "La mesura dona via lliure a desviar habitatges al mercat temporal si el rendista troba un llogater que pugui justificar-ho", reblen des del sindicat. També assenyalen que també es poden seguir fent pagar "honoraris i fiances desorbitades" als arrendataris, una via que amb la contenció de rendes del lloguer residencial ja no és possible.

També, tant el Govern com les entitats pel dret a l'habitatge lamenten que -a diferència de la norma catalana- l'opció del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana s'oblida de proposar cap regulació per al lloguer d'habitacions, una altra fórmula disparada a les grans ciutats els darrers anys. "Aquesta proposta ha deixat completament sense regular els lloguers d'habitacions i dona via lliure als colivings", apunta el Sindicat de Llogateres en un comunicat. Aquesta reivindicació arriba després que famílies de l'entorn metropolità hagin explicat que ja hi ha propietaris que ja no els renoven els lloguers dels seus antics pisos perquè ara fan arrendaments per habitacions i així poden multiplicar beneficis.

Per contra, des del sector immobiliari es veu aquest plantejament amb una mica més d'esperança que les anteriors normatives. En un posicionament conjunt de la patronal, la Federació d'Associacions d'Empreses Immobiliàries (FADEI) de l'Estat ha etiquetat l'anunci del govern com "un pas més" per aconseguir "un mercat del lloguer de temporada efectiu, transparent i sense comportaments fraudulents". Si es regula adequadament, "es protegeix" tant els propietaris com els inquilins, asseguren des de la FEDAI.

Per aprofundir-hi, l'entitat ha plantejat que els motors de cerca de pis també se separin els pisos que s'ofereixen al mercat del lloguer de temporada i els que busquen llogaters estables. "S'ha de diferenciar entre tipologies de lloguer per a no confondre el consumidor final" i evitar "distorsions" amb els preus, ha declarat el president de la unió d'empresaris, Miguel Ángel Gómez Huecas.

Com podran vetar pisos turístics les comunitats de veïns?

Com a afegit, el govern espanyol també ha anunciat que el registre públic on s'introduiran els lloguers de temporada també inclourà els contractes dels pisos turístics per facilitar la persecució de les activitats il·lícites del sector. A més, es planteja regormar la Llei de Propietat Horitzontal per "empoderar" els veïns de les comunitats de propietaris a què puguin decidir si permeten que hi hagi habitatge d'ús turístic a la seva escala. Si no tenen autorització de la comunitat, no s'hi podrà fer negoci turístic, promet el govern espanyol. Fins ara, la justícia ja havia avalat que les comunitats de propietaris poguessin negar l'activitat de pisos turístics al seu edifici. Ara es busca clarificar la via per establir-ho. Es contempla com a opció que calguin una majoria de tres cinquenes parts per aplicar-ne el veto. El redactat final, però, marcarà la fórmula definitiva.