El diari La Razón accepta que va mentir sobre el sindicat educatiu USTEC, el majoritari a Catalunya, en haver publicat una notícia en què acusava l'entitat laboral d'incitar a l'odi contra el poble jueu i l'estat d'Israel a les aules. El mitjà conservador ja ha indemnitzat el sindicat amb 6.000 euros, a més d'haver esborrat la publicació original i haver-ne publicat una rectificació, tal com ha pogut comprovar Nació. Aquesta via és la finalització d'un conflicte que havia arribat als jutjats després que La Razón emetés el titular "El sindicato socialista USTEC pide a los profesores que propagan el odio hacia los judíos e Israel entre sus alumnos en Cataluña" l'octubre de l'any passat, en plena escalada militar sobre Gaza.
La peça informativa, després, no justificava de cap manera aquest enunciat i, de fet, es limitava a reproduir un comunicat del sindicat educatiu en què es recordava la història política i bèl·lica que havia envoltat Israel i Palestina. Al text s'hi demanava ampliar el context per entendre el conflicte actual i es convidava el professorat a donar eines als alumnes per poder fer "reflexions compartides" i incentivar-ne "l'esperit crític". Tanmateix, amb el titular del diari La Razón ja va haver-n'hi prou perquè la notícia circulés per xarxes socials i fins i tot alguns càrrecs locals del PP la utilitzessin per interpel·lar la fiscalia. Ara, el mitjà estatal ha preferit que el cas no arribi a ser valorat per un jutge a canvi de pagar diners i reconèixer el biaix informatiu. "El comunicat emès pel sindicat USTEC no genera o propaga l'odi cap a cap comunitat o religió. Tampoc és un sindicat socialista si no, d'acord amb els seus estatuts, una organització transversal", ha acabat publicant La Razón a petició del sindicat.
Des d'USTEC sostenen que des del principi el comunicat lligava amb un dels eixos que identifica el sindicat, com és la tasca social pel compromís amb la pau i la no violència. En aquest sentit, el coordinador de la secretaria de moviment socials del sindicat, Oriol Francesch, detalla que no van dubtar en cap moment d'adreçar-se als jutjats perquè es tractava d'una acusació "molt greu" per la qual no es volien quedar de braços plegats. "No volíem acceptar el xantatge que ens feia una notícia que, a més, generava desinformació", afegeix Franscesh.
Ara, dels 6.000 euros rebuts, s'han de descomptar més de 2.000 euros dirigits a cobrir les despeses del cas judicial, però la resta dels diners aniran destinats a diferents iniciatives nacionals de compromís per la pau i amb el poble palestí. A més, una altra part anirà directament dirigida a ajuda material i humana que està aconseguint entrar a Gaza, tant per oferir aigua i menjar com per aportar atenció psicosocial.
Tot plegat es produeix a un dia de l'inici de la convocatòria de vaga general per Palestina que recorrerà el país, després que la CGT i diverses entitats socials hagin convidat a fer una aturada tant laboral com estudiantil. En un moment en què, a més, Israel ha intensificat els atacs sobre el Líban, la pressió popular busca recordar com l'estat dirigit per Netanyahu se salta els convenis internacionals i ja fa gairebé un any que arrasa Gaza de manera continuada.