L'adenocarcinoma ductal pancreàtic (PDAC) és el típus de càncer de pàncrees més comú i un dels càncers més mortals del món, ja que evadeix la majoria dels tractaments. Amb poques opcions terapèutiques, el 90% dels pacients no sobreviu més de cinc anys. Ara, un tractament experimental dirigit pel doctor Mustafa Raoof, professor adjunt de cirurgia, genètica del càncer i epigenètica del centre de recerca City of Hope, ha aconseguit frenar la malaltia i la metàstasi.
Concretament, aquest enfocament innovador ofereix la possibilitat de transformar la causa genètica de la resistència al tractament en un aliat terapèutic. Els científics s'han centrat en els conflictes de transcripció-replicació (CTR) que es produeixen quan els mecanismes responsables de l'expressió gènica i la duplicació del genoma entren en conflicte. Aquest conflicte altera la capacitat de les cèl·lules per llegir i copiar gens, cosa que provoca estrès replicatiu, un fenomen freqüent en el càncer de pàncrees. Aquest estrès addicional provoca errors a les cèl·lules a l'hora de copiar el seu ADN, la qual cosa permet que el càncer es consolidi i es propagui.
"Els conflictes de transcripció-replicació són una vulnerabilitat important del càncer de pàncrees", informa el doctor Raoof, que subratlla que el seu estudi és "el primer a confirmar la prova de concepte que demostra si explotar aquesta vulnerabilitat del càncer podria proporcionar una diana terapèutica eficaç per als pacients".
Així, l'equip assenyala que les teràpies que interfereixen amb la forma en què les cèl·lules gestionen el seu ADN durant la replicació podrien obrir "noves vies per tractar el càncer i oferir esperança" als pacients que no s'han beneficiat d'altres enfocaments. Tot i això, Raoof recomana cautela en la interpretació de les troballes. A causa de la mida petita de l'assaig, els científics hauran de realitzar estudis clínics i de descobriment de biomarcadors més amplis per aprofitar al màxim el potencial de la focalització terapèutica de les CRT.