Els cinc formatges amb més beneficis per a la salut

Per beneficiar-nos de les seves característiques, cal tenir en compte el tipus i la quantitat que en mengem

Formatge
Formatge
Redacció
25 de febrer de 2025, 15:22
Actualitzat: 15:22h

El formatge pot formar part d'una dieta equilibrada perquè, segons el tipus i la quantitat, aporta beneficis per la salut. El seu fermentat fa que sigui bo pels ossos i per la microbiota intestinal. Així doncs, als mites que relacionen aquest aliment amb malalties cardiovasculars i amb l'augment de pes, se'ls pot combatre amb un seguit d'estudis i investigacions que incideixen en els seus beneficis.

Alguns formatges destaquen per sobre dels altres pel seu perfil nutricional, aportant proteïnes, calcis i altres nutrients essencials. Al capdamunt de la piràmide hi ha la ricotta, que és una de les opcions més saludables pel seu alt contingut proteic i poc greix. Un perfil semblant el té el formatge fresc, molt popular entre esportistes perquè facilita la recuperació muscular després de l'exercici.

El formatge 'panela' té uns beneficis similars amb menys d'un 20% de greix. I la mozzarella és bona per la digestió perquè té poc colesterol i poca lactosa. Finalment, el parmesà tanca el llistat dels cinc millors formatges perquè té un percentatge de greix més elevat, però amb moderació, és interessant pel contingut de proteïnes i calci.

Tot i això, cal tenir en compte que el formatge s'ha de consumir amb moderació. Els experts recomanen no superar els 30 grams diaris, que equival a un tros petit d'aquest làctic. Però el científic de The Health Sciences Academy Alex Ruani augmenta la dosi als 60 grams, ja que aquesta quantitat no compromet l'equilibri de greixos saturats i calories en la dieta d'una persona sana.

De fet, el formatge pot ser bo per controlar el pes perquè és un aliment saciant que ajuda a controlar la sensació de gana, segons publica un estudi d'Advances of Nutrition.