Com et menges la mandarina? Pots estar tirant la part més saludable

Una experta en seguretat alimentària explica la importància dels filets blancs de la fruita que molta gent treu

  • Mandarines, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 26 de juny de 2025 a les 10:42
Actualitzat el 26 de juny de 2025 a les 10:45

Les mandarines estan de temporada entre setembre i febrer, però són una fruita que agrada tant a la gent, que n'hi ha que també en menja a l'estiu. Sigui com sigui, molta gent ho fa traient els fils blancs que la recobreixen perquè no els agrada el seu gust. Però precisament això fa que ingerir una mandarina sigui menys saludable.

És el que explica l'experta en alimentació Cristina Lora, experta en salut alimentària. Lora detalla que els filets blancs són la part més saludable de la mandarina, i tenen vint vegades més compostos fenòlics que els grills. Això vol dir que tenen molt més contingut de fibra, són antioxidants i també redueixen el nivell de colesterol a la sang.

 

 

Ara bé, els grills com a tal també són saludables. Són rics en vitamina C, cosa que ajuda a mantenir el sistema immunitari en un estat òptim i la pell cuidada. A més, són un bon antioxidant i contenen carotenoides, que contribueixen a mantenir la salut ocular i que els donen el color taronja tan característic. És una propietat que també tenen les pastanagues.

Tot i que els beneficis i les propietats de les mandarines poden canviar en funció de l'hora del dia en la que es consumeixen. Segons els experts, l'ideal és consumir-les a la nit, ja que poden tenir efectes relaxants que ajudin a adormir-se. A més també pot ser un bon aliment dolç per menjar abans d'anar al llit i així no prendre sucres processats.

Menjar mandarines al matí o a la tarda no és pas dolent, però sí que el seu principal benefici anirà enfocat a aportar-nos energia durant tot el dia. En general, els nutricionistes recomanen consumir diverses peces de fruita al dia per mantenir una dieta.

En comparació amb la taronja, la mandarina és més dolça i menys àcida perquè té més sucre. La fructosa (el sucre de la fruita) és molt bo per a la salut si s'ingereix sense esprémer-la en forma de suc. En aquest sentit, mentre que la taronja té més vitamina C, la mandarina té més vitamina A.