Les fruites d'estiu és una de les coses més desitjades quan arriba la calor, en aquest cas, la síndria no és menys: és una de les fruites que més apareixen sobre les taules de les llars del Mediterrani. La seva frescor, dolçor i la hidratació que aporta a qui la pren fa que sigui un aliment perfecte pels dies en què les temperatures són elevades.
Tot i que sovint es classifica com a fruita, botànicament, la síndria és una hortalissa, ja que neix i creix com les verdures. D'ella es destaca el seu contingut en vitamina A, essencial per a la salut ocular i per reforçar les defenses. No obstant això, tot i ser molt saludable, és també un aliment delicat que pot fer-se malbé amb facilitat si no es conserva bé o si no es consumeix dins del temps òptim.
Com triar-la i conservar-la correctament
Quan es va a comprar-ne, és recomanable optar per aquelles que es troben a la part superior de les piles del mercat o supermercat, ja que les que es troben a la base poden haver sofert cops o pressió i, per tant, estar més propenses a fer-se malbé. A casa, si es decideix guardar-la a la nevera, és important fer-ho en un espai fresc, però no excessivament fred, com ara el calaix de les fruites, per evitar que perdi sabor i textura.
Com saber si no està en bon estat?
Hi ha alguns senyals evidents que indiquen que cal descartar una síndria. El primer és el pes: si és massa lleugera, pot ser que hagi perdut l’aigua i estigui seca. També cal fixar-se en la tija: si és massa verda, significa que es va collir abans d’hora i potser encara no ha assolit el punt òptim de maduració.
Però l’avís més clar que indica que cal llençar-la és l’aparició de floridura a la pela, sigui blanca o fosca. Per altra banda, uns senyals preocupants són les taques estranyes a la pell o la polpa esquerdada o amb textura poc habitual, això pot indicar una descomposició interna. Per aquesta raó cal fixar-se bé, així s'evitarà comprar una síndria que en obrir-la serà per llençar.
Evita riscos i aprofita els seus beneficis
Consumir una síndria malmesa pot causar molèsties digestives o problemes de salut, a més de resultar poc agradable al paladar. Per això, val la pena observar-la bé abans de comprar-la i consumir-la, per tal de gaudir-ne amb totes les garanties. Amb la seva gran aportació d’aigua, és un dels millors aliats per mantenir-se hidratat durant els dies calorosos.