Com més tard fem els àpats, més probabilitats hi ha de patir accidents cardiovasculars

Un estudi amb més de 100.000 participants publicat a "Nature Communications" assegura que el risc de patir malalties del cor podria augmentar fins a un 6% per cada hora de retard

Sopar tard pot posar en risc la salut cardiovascular
Sopar tard pot posar en risc la salut cardiovascular | Pexels
Nació
14 de desembre de 2023
Actualitzat: 01 de juliol de 2024, 14:02h

L'horari dels àpats podria influir en el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, segons un estudi realitzat per un equip de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Université Sorbonne Paris Nord, l’INRAE i l’Inserm francesos. L'informe publicat a Nature Communications, publicació del grup de la prestigiosa revista Nature, i realitzat sobre una mostra de més de 100.000 persones, suggereix que esmorzar i sopar tard s'associa a un major risc de patir un accident d'aquest tipus.

Concretament, el risc augmenta en un 6% per cada hora de retard. A més, un dejuni nocturn de major durada s'associa a un menor risc de malalties cerebrovasculars com l’ictus. L'horari i el ritme dels menjars diaris són, segons els investigadors, factors que es poden controlar per reduir la probabilitat de patir un tipus de malaltia que és la principal causa de mort en el món, segons l'estudi Global Burden of Disease.

De les 18,6 milions de morts anuals provocades per una malaltia cardiovascular registrades el 2019, al voltant de 7,9 van ser atribuïbles a la dieta. Per això, els impulsors de l'estudi destaquen que l'estil de vida modern de les societats occidentals ha donat lloc a hàbits alimentaris específics, com sopar tard o saltar-se el desdejuni, i cal escapar d'aquests. El cicle diari d'ingesta d'aliments, alternat amb períodes de dejuni, diuen, sincronitza els rellotges perifèrics -o ritmes circadiaris- dels diferents òrgans del cos. Això influeix en funcions cardiometabòliques com la regulació de la pressió arterial.

Per exemple, una persona que menja per primera vegada a les 9:00 hores, té un 6% més de probabilitats de desenvolupar una malaltia cardiovascular que una altra que menja a les 8:00 hores. Pel que fa a l'últim àpat del dia, sopar tard (després de les 21:00 hores) s'associa a un augment del 28% del risc de patir malalties cerebrovasculars, com l’ictus, en comparació amb fer-ho abans de les 20:00 hores, sobretot en les dones. La crononutrició és un nou camp important per a comprendre la relació entre el moment de la ingesta d'aliments, els ritmes circadiaris i la salut.