La fórmula matemàtica per saber quants calçots has de menjar existeix

Un divulgador científic proposa un mètode per calcular la ració justa d'aquest aliment que el teu cos pot absorbir

Una calçotada, en una imatge d'arxiu
Una calçotada, en una imatge d'arxiu | Laia Solanellas
Redacció
17 de febrer de 2025, 12:26

La temporada de calçotades va acompanyada de l'etern dilema: quants calçots hem de menjar per persona? Tot i que es pot continuar optant per decidir-ho a ull, el químic i divulgador científic Oriol Marimon proposa una fórmula matemàtica que permet saber la quantitat justa de calçots que el teu cos pot absorbir en tres passos.

1. Calcular la TMB

El primer pas del càlcul, del que se n'ha fet ressò Catalunya Ràdio, consisteix a calcular la taxa metabòlica basal (TMB), que ens indica quantes calories necessita l'organisme al dia només per mantenir-se en funcionament. Es pot comptabilitzar amb aquests passos:

  • Multiplica el teu pes (en quilos) per 10.
  • Multiplica la teva alçada (en centímetres) per 6,5. 
  • Multiplica la teva edat per 5. 
  • Suma els resultats del pes i l'alçada i resta-hi el de l'edat. 

2. Divisió de la TMB entre 3

Com que la calçotada és un dels tres àpats principals del dia, Marimon proposa dividir la TMB entre 3. D'aquesta manera obtenim les calories necessàries per àpat.

3. Conversió de calories en calçots

Sabent les calories que necessitem per cada àpat, ara cal convertir-les en calçots. Cada unitat d'aquesta verdura té unes 30 calories. Per tant, dividirem el resultat obtingut en el punt 2 entre 30. El resultat és el nombre ideal de calçots que hauríem de menjar, sense tenir en compte la salsa.

Si volem que la salsa formi part del còmput (unes 30 calories extra per calçot), hem de dividir el resultat per 60. I ara sí, el número obtingut ens indica la ració justa de calçots que el nostre cos pot absorbir sense problemes.

Així doncs, ara és cosa de cadascú deixar-se guiar per l'instint propi o fer cas de les xifres precises que exposa Marimon. Si més no, el càlcul posa punt final als dubtes i permet gaudir dels calçots i la bona companyia sense complicacions.