Fruites i verdures de temporada al març: què és millor consumir?

Descobreix els aliments més frescos i saludables del tercer mes de l'any i com aprofitar-los a la cuina

Fruites i verdures
Fruites i verdures | Pixabay
23 de febrer de 2025, 11:26
Actualitzat: 11:27h

El mes de març marca la transició entre l’hivern i la primavera, i amb aquest canvi d’estació arriben fruites i verdures de temporada que aporten frescor i nutrients essencials. Aprofitant els productes de proximitat, no només millorem la nostra salut, sinó que també contribuïm a la sostenibilitat del planeta i a l’economia local.

A més, el consum de productes de temporada ens permet gaudir d’aliments amb el seu millor sabor i qualitat nutricional. En aquest article descobrirem quines són les fruites i verdures del mes de març, els seus beneficis i com incorporar-les a la nostra alimentació.

Fruites de temporada al març

Març encara conserva algunes de les fruites típiques de l’hivern, però comença a donar pas a noves varietats pròpies de la primavera. Aquestes són algunes de les més destacades:

  • Maduixes: Riques en antioxidants, vitamina C i fibra, són ideals per enfortir el sistema immunitari i millorar la digestió.

  • Pomes: Una fruita molt versàtil i disponible tot l’any, però en la seva millor època per al consum al natural o en receptes saludables.

  • Peres: Amb un alt contingut en aigua i fibra, ajuden a mantenir una bona hidratació i afavoreixen la digestió.

  • Plàtans: Font natural de potassi i energia, ideals per als esportistes i per combatre la fatiga.

  • Taronges i mandarines: Plenes de vitamina C, són perfectes per reforçar el sistema immunitari i prevenir refredats.

Verdures de temporada al març

Les verdures de març ens ofereixen una gran varietat de sabors i nutrients essencials. Algunes de les més destacades són:

  • Carxofes: Excel·lents per al fetge i la digestió, gràcies al seu alt contingut en fibra i antioxidants.

  • Bledes i espinacs: Fonts de ferro, vitamines i minerals essencials per a la salut dels ossos i el sistema immunitari.

  • Bròquil i coliflor: Plens d’antioxidants i amb propietats anticancerígenes.

  • Pastanagues: Riques en betacarotens, beneficien la salut ocular i la pell.

  • Porros: Amb propietats diürètiques i desintoxicants, són perfectes per depurar l’organisme.

Consells i receptes per consumir productes de temporada

Consumir productes de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir d’una gran diversitat de sabors i textures a la cuina. A continuació, et proposem tres receptes senzilles per incorporar aquests aliments en la teva dieta:

1. Crema de carxofes i porros

Ingredients:

  • 4 carxofes
  • 2 porros
  • 1 patata
  • 750 ml de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Elaboració:

  1. Netejar i pelar les carxofes, reservant els cors.
  2. Tallar els porros i sofregir-los en una olla amb una mica d’oli.
  3. Afegir la patata trossejada i els cors de carxofa.
  4. Incorporar el brou de verdures i deixar coure uns 20 minuts.
  5. Triturar fins a obtenir una crema suau i ajustar de sal i pebre.

2. Amanida de maduixes, espinacs i formatge fresc

Ingredients:

  • 150 g d’espinacs frescos
  • 10 maduixes
  • 100 g de formatge fresc
  • Un grapat de nous
  • Oli d’oliva verge extra, sal i vinagre balsàmic

Elaboració:

  1. Rentar i tallar les maduixes en làmines.
  2. Barrejar-les amb els espinacs i el formatge fresc trossejat.
  3. Afegir les nous i amanir amb oli, vinagre i sal al gust.

3. Suc de taronja, pastanaga i gingebre

Ingredients:

  • 2 taronges
  • 2 pastanagues
  • 1 tros de gingebre fresc

Elaboració:

  1. Esprémer les taronges.
  2. Pelar i triturar les pastanagues juntament amb el gingebre.
  3. Barrejar-ho tot i gaudir d’un suc carregat de vitamines i energia.

Per què és important menjar fruites i verdures de temporada?

Incorporar fruites i verdures de temporada al març a la nostra alimentació ens garanteix un aportament òptim de nutrients, sabor i frescor. A més, contribueix a una dieta més sostenible i econòmica, ja que aquests aliments són més abundants i no requereixen grans costos de transport ni conservació.

Aprofitar els productes frescos i locals és una manera intel·ligent de cuidar la nostra salut i el medi ambient alhora. Així que aquest març, omple la teva cistella amb les millors opcions naturals i gaudeix de tot el seu potencial culinari!