El mes de març marca la transició entre l’hivern i la primavera, i amb aquest canvi d’estació arriben fruites i verdures de temporada que aporten frescor i nutrients essencials. Aprofitant els productes de proximitat, no només millorem la nostra salut, sinó que també contribuïm a la sostenibilitat del planeta i a l’economia local.
A més, el consum de productes de temporada ens permet gaudir d’aliments amb el seu millor sabor i qualitat nutricional. En aquest article descobrirem quines són les fruites i verdures del mes de març, els seus beneficis i com incorporar-les a la nostra alimentació.
Fruites de temporada al març
Març encara conserva algunes de les fruites típiques de l’hivern, però comença a donar pas a noves varietats pròpies de la primavera. Aquestes són algunes de les més destacades:
Maduixes: Riques en antioxidants, vitamina C i fibra, són ideals per enfortir el sistema immunitari i millorar la digestió.
Pomes: Una fruita molt versàtil i disponible tot l’any, però en la seva millor època per al consum al natural o en receptes saludables.
Peres: Amb un alt contingut en aigua i fibra, ajuden a mantenir una bona hidratació i afavoreixen la digestió.
Plàtans: Font natural de potassi i energia, ideals per als esportistes i per combatre la fatiga.
Taronges i mandarines: Plenes de vitamina C, són perfectes per reforçar el sistema immunitari i prevenir refredats.
Verdures de temporada al març
Les verdures de març ens ofereixen una gran varietat de sabors i nutrients essencials. Algunes de les més destacades són:
Carxofes: Excel·lents per al fetge i la digestió, gràcies al seu alt contingut en fibra i antioxidants.
Bledes i espinacs: Fonts de ferro, vitamines i minerals essencials per a la salut dels ossos i el sistema immunitari.
Bròquil i coliflor: Plens d’antioxidants i amb propietats anticancerígenes.
Pastanagues: Riques en betacarotens, beneficien la salut ocular i la pell.
Porros: Amb propietats diürètiques i desintoxicants, són perfectes per depurar l’organisme.
Consells i receptes per consumir productes de temporada
Consumir productes de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir d’una gran diversitat de sabors i textures a la cuina. A continuació, et proposem tres receptes senzilles per incorporar aquests aliments en la teva dieta:
1. Crema de carxofes i porros
Ingredients:
- 4 carxofes
- 2 porros
- 1 patata
- 750 ml de brou de verdures
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Elaboració:
- Netejar i pelar les carxofes, reservant els cors.
- Tallar els porros i sofregir-los en una olla amb una mica d’oli.
- Afegir la patata trossejada i els cors de carxofa.
- Incorporar el brou de verdures i deixar coure uns 20 minuts.
- Triturar fins a obtenir una crema suau i ajustar de sal i pebre.
2. Amanida de maduixes, espinacs i formatge fresc
Ingredients:
- 150 g d’espinacs frescos
- 10 maduixes
- 100 g de formatge fresc
- Un grapat de nous
- Oli d’oliva verge extra, sal i vinagre balsàmic
Elaboració:
- Rentar i tallar les maduixes en làmines.
- Barrejar-les amb els espinacs i el formatge fresc trossejat.
- Afegir les nous i amanir amb oli, vinagre i sal al gust.
3. Suc de taronja, pastanaga i gingebre
Ingredients:
- 2 taronges
- 2 pastanagues
- 1 tros de gingebre fresc
Elaboració:
- Esprémer les taronges.
- Pelar i triturar les pastanagues juntament amb el gingebre.
- Barrejar-ho tot i gaudir d’un suc carregat de vitamines i energia.
Per què és important menjar fruites i verdures de temporada?
Incorporar fruites i verdures de temporada al març a la nostra alimentació ens garanteix un aportament òptim de nutrients, sabor i frescor. A més, contribueix a una dieta més sostenible i econòmica, ja que aquests aliments són més abundants i no requereixen grans costos de transport ni conservació.
Aprofitar els productes frescos i locals és una manera intel·ligent de cuidar la nostra salut i el medi ambient alhora. Així que aquest març, omple la teva cistella amb les millors opcions naturals i gaudeix de tot el seu potencial culinari!