Torna a canviar el nombre de fruites i verdures que cal menjar cada dia: aquesta és la nova recomanació

Un estudi de l'Institut de Salut Carles III revela que s'ha de consumir més de cinc peces diàries

Cal menjar més de cinc peces de fruita i verdures per combatre la mortalitat de la manera més efectiva
Cal menjar més de cinc peces de fruita i verdures per combatre la mortalitat de la manera més efectiva | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
22 de febrer de 2025, 08:53

Un nou estudi liderat per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) revela que els coneguts beneficis de les fruites i verdures en la reducció del risc de mortalitat podrien ser més grans si el consum va més enllà de les recomanacions dietètiques actuals. Així, els resultats de la investigació suggereixen que menjar més de cinc racions diàries protegir encara més la salut.

El treball del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'ISCIII i l'Àrea d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER-ISCIII) ha estat publicat a la revista científica Public Health. Va incloure dades de 66.933 participants d'enquestes nacionals de salut a l'Estat vinculades al registre nacional de mortalitat, totes proporcionades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'anàlisi de les dades confirma que el consum de fruites i verdures s'associa amb una protecció "notable" contra la mortalitat general i cardiovascular. En concret, els resultats apunten que els beneficis de les verdures augmenten amb un consum de fins a cinc porcions diàries, mentre que el benefici del consum de fruites sembla estabilitzar-se al voltant de dues o tres porcions al dia. A més, revelen que el consum combinat de fruites i verdures mostra una protecció més gran quan arriba fins a 10 racions diàries, especialment enfront de la mortalitat per malaltia cardiovascular.

Així, prendre una peça de fruita al dia o una ració de verdura podria arribar a reduir el risc de mort en un 10%. Amb cinc racions, el benefici arriba al 30%, i amb deu, el 40%, especialment si es prioritza el consum de verdures, ha assenyalat la primera autora de l'estudi, Paloma Martínez.