Catalunya viu una gran tardor de bolets. Després d'uns anys marcats per la pandèmia i la sequera, aquest 2024 els experts ja han certificat que és la millor temporada des del 2018. Si alguna cosa som els catalans és boletaires. Tothom té un amic que ho és i, si no, vol que dir que ets tu.
Però si ve durant les excursions per caçar bolets és habitual tenir ben planificades la ruta, ben estudiats els bolets —per no intoxicar-nos— i ben pensat l'estofat o l'arròs en què els faràs servir, sovint hi ha un detall que passa per alt: i si no me'ls menjo tots de cop, com s'han de guardar, els bolets?
Una carmanyola de paper de cuina, el truc de Carme Ruscalleda
La xef Carme Ruscalleda ha compartit el seu truc perquè es conservin en bon estat, siguin collits o siguin comprats. A primera vista la seva manera de fer-ho té poca cosa d'enginyosa: diu que ho fa en una carmanyola, un dels estris que segur que heu fet servir. Ara bé, no es refereix a l'envàs de plàstic sinó que per millorar-ne la conservació es refereix a fer embolcalls en paper de cuina. Els bolets en paper de cuina s'han de distribuir en paquetets. Ruscalleda recomana posar-los en forma de creu, fer una pila dels bolets, i tot seguit, tancar-ho perquè sigui més hermètic.
"Un cop fet els pots deixar al calaix de la nevera on guardes els enciams, els pebrots o les cols", diu Ruscalleda. Però perquè ens serveix el paper de cuina dins de la nevera? "El paper fa que es creï un microclima d'humitat, que ell també suara, i la nevera farà que es conservi fred", segons la restauradora, això farà que puguin conservar-se durant molt més temps: prop d'una setmana. D'aquesta manera, també tanca el debat sobre si s'han de guardar en fred o no.