Els tomàquets xerris d'una cadena de supermercats, en el punt de mira

Entitats de consumidors i de productors presenten una denúncia davant el Ministeri de Consum per un suposat incompliment de les normes d'etiquetatge

Publicat el 21 de juliol de 2025 a les 16:00
Actualitzat el 21 de juliol de 2025 a les 16:10

Polèmica amb els tomàquets xerris que ven una cadena de supermercats amb molta presència a Catalunya i a la resta de l'Estat. La Federació de Consumidors i Usuaris (CECU) i la Coordinadora d'Organització d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha presentat una denúncia conjunta davant la direcció general de Consum del govern espanyol per un suposat incompliment en les normes d'etiquetatge d'aquest producte.

En un comunicat emès aquest dilluns, les dues entitats expliquen que l'empresa Azura, amb més de 400 hectàrees d'hivernacles en producció al Sàhara Occidental, comercialitza els seus tomàquets xerris en supermercats de la Unió Europea etiquetats amb origen del Marroc. La marca treballa per diversos establiments de Carrefour a l'Estat, en una mateixa situació que també s'ha denunciat ja a França. La denúncia insta a investigar la situació i sancionar-lo en cas que les empreses responsables hagin comès un frau davant els consumidors.

La petició de consumidors i productors sobre els xerris

La Federació de Consumidors i Usuaris demana que es compleixi la legislació i les sentències judicials sobre l'assumpte: "Els consumidors tenim dret a saber d'on venen realment els aliments que comprem, especialment quan afecta un tema tan important per a la societat espanyola com és el Sàhara Occidental", ha dit Eduardo Montero, expert en alimentació de l'entitat.

Al seu torn, Andrés Góngora, membre de l'executiva de l'entitat d'agricultors i ramaders ha demanat investigar els fets que perjudiquen tant consumidors com productors: "Suposa una competència deslleial per a les nostres fruites i hortalisses", ha sentenciat.

Què diu la llei sobre els tomàquets del Sàhara Occidental?

Cal recordar que l'octubre de l'any passat esc feia pública una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'etiquetatge de melons i tomàquets originaris del Sàhara Occidental. La decisió recollia que la indicació del país d'origen que ha de figurar en les fruites i verdures produïdes en aquest territori ha de ser "Sàhara Occidental" i en cap cas "Marroc" o altres denominacions.

El TJUE també va confirmar l'anul·lació de l'acord de pesca de la UE amb el Marroc perquè vulnera els drets del Sàhara Occident. Així, el tribunal amb seu a Luxemburg li havia tornat a donar la raó al Front Polisario, que havia demandat la UE i els 27 perquè el procés de consulta sobre el pacte de pesca signat el 2018 no havia comptat amb la veu del poble sahrauí.