Perdre la privacitat o ser espiat a través del telèfon mòbil és una de les màximes preocupacions tecnològiques dels ciutadans. Tots els dispositius intel·ligents tenen un micròfon que amaga certes característiques que et poden jugar en contra en la teva experiència digital o en navegar pel teu propi smartphone. Encara que la gran majoria el fa servir per trucar, fer un àudio per a WhatsApp o per utilitzar-lo com a gravadora, aquesta eina lligada a moltes aplicacions és un perill per a la intimitat de les persones.
No és un fet habitual que el teu mòbil sigui "intervingut" o "t'espiïn de manera conscient", però cal estar alerta a certes aplicacions, a utilitzacions fraudulentes de les característiques del teu telèfon i, sobretot, no donar permisos a aquelles apps de les quals no n'estem del tot segurs. Diversos elements ens poden fer notar que el nostre telèfon ha quedat intervingut o el fan servir tercers per "escoltar-te" o, fins i tot, espiar-te.
Com pots detectar-ho?
Apareixen diversos senyals que ens poden donar una pista. El primer és una llum que s'encén quan el micròfon o la càmera s'encenen. Això només passa en els Android, però. Aquesta llum marca de veritat que aquestes dues eines estan en funcionament. Si notes que en algun moment s'encén la del micròfon perquè sí, sense que estiguis fent-lo tu servir en alguna aplicació en concret, existeix la possibilitat que una app l'estigui fent servir o, en el pitjor dels casos, que el teu mòbil estigui intervingut.
Cal parar l'orella també a sorolls de fons a l'hora de fer servir el micròfon. En el moment que gravis un àudio o facis servir el micro i escoltis alguna mena de soroll que no té res a veure amb el teu entorn, pot ser que l'hagin activat sense el teu permís per molt que tu "l'hagis premut" per fer-lo servir. Els experts alerten especialment si escoltes sons estranys d'aplicacions o, fins i tot, si escoltes altres persones. Estar atent al comportament estrany de les aplicacions que més utilitzes també és important, especialment quan actuen sense que tu hagis donat cap mena d'autorització.
Alguns experts assenyalen que les apps de les xarxes socials solen ser grans indicadors: quan comences a seguir persones que no coneixes o que no ho has fet tu; a reproduir vídeos de YouTube (apareix al teu historial) que tu mai has vist o fins i tot en altres aplicacions, com les de les compres, en què apareixen articles desconeguts als cistells.
Si estan intervingudes (les aplicacions, i també el micro) també et poden començar a aparèixer suggeriments de contingut que tu mai havies demanat o buscat. Té a veure amb una d'aquestes grans llegendes urbanes que "les aplicacions t'escolten quan parles, per exemple, d'un viatge a Londres i comences a veure vols a Londres". Doncs sí, en aquest cas, es fa realitat. A més, si se t'escalfa el mòbil de manera inusual (que no és un indicador clar, ja que pot ser problemes de la bateria) també pot apuntar a un dispositiu manipulat.
Frenar l'ús irregular del teu micròfon
Moltes de les intervencions fraudulentes al teu micròfon o a la teva càmera les pots aturar tu mateix. Cal que revisis els permisos que has atorgat a les aplicacions de totes dues eines, i és molt fàcil de comprovar. Només cal que vagis a Opcions o Ajustaments, entris a la pestanya Aplicacions i allà comprovis, en cadascuna, quins permisos té al teu mòbil. Si sospites d'alguna app, elimina-li els permisos o, directament, desinstal·la-la.