Nou rutes per descobrir les comarques gironines en un cap de setmana

Us presentem diferents propostes per explorar el patrimoni local a peu, en bicicleta o en cotxe rere les passes d'autors i efemèrides històriques

El riu Onyar a la ciutat de Girona
El riu Onyar a la ciutat de Girona | ACN
Redacció
11 d'agost de 2024, 18:39

Els caps de setmana d'estiu són un bon moment per descobrir parts del país que no coneixem i també per explorar de més a prop les comarques i els racons del nostre entorn més proper. Aquesta és una manera d'aprofundir en el llegat històric i arquitectònic del nostre país i gaudir de la bellesa del patrimoni català.

Si no sabeu què fer aquest cap de setmana, el Centre Obert d'Arquitectura, impulsat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), ha presentat "Rutes d'arquitectura', nou rutes per les comarques gironines a peu, en bicicleta o en cotxe que són ideals per passar uns dies que combinin cultura i esport.

Cada ruta se centra en arquitectes, àrees geogràfiques concretes i l'evolució de l'arquitectura en determinats territoris. A més, gràcies a un mapa interactiu, els usuaris poden consultar els recorreguts i planificar les seves visites de manera còmoda i accessible.

La iniciativa vol convertir-se en una eina de referència a l'hora de planificar rutes d'arquitectura perquè tothom pugui visitar i veure, de primera mà, l'arquitectura moderna i contemporània del nostre país. L'objectiu és arribar a publicar fins a 200 rutes de cara al 2026, l'any que Barcelona tindrà la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura i acollirà el Congrés Mundial de la Unió Internacional d'Arquitectes.

Nou rutes per descobrir Girona

Rafael Masó a Girona

Aquesta ruta està dedicada a l'arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí (Girona, 1880 – 1935), i té l'objectiu de presentar aquest personatge influent a partir d'un recorregut per la seva obra a la capital gironina. La proposta inclou edificis emblemàtics de la ciutat com la farinera Teixidor, les cases Batlle, Ensesa i Teixidor o la farmàcia Masó. La ruta permet explorar la contribució de Masó al noucentisme a través d'estructures que fusionen tradició i innovació arquitectònica.

Un segle d'habitatge col·lectiu a Girona

Aquesta ruta pretén reflectir l'evolució de l'habitatge col·lectiu a Girona al llarg de cent anys, des de principis del segle XX fins a l'actualitat. L'itinerari destaca alguns blocs de pisos i conjunts residencials que són el rastre dels canvis socials, econòmics i estilístics que han influït en la construcció d'habitatges col·lectius a la ciutat.

Olot, la Ciutat Jardí

L'itinerari explora els tres barris de baixa densitat d'Olot, coneguts per la seva planificació urbanística i l'arquitectura residencial, que combinen l'estètica de ciutat jardí amb la funcionalitat contemporània. També destaca l'harmonia amb la qual van integrar espais verds amb l'entorn urbà, una mostra indiscutible de desenvolupament sostenible i qualitat de vida.

L'Empremta Racionalista a Figueres

Aquesta ruta fa un recorregut a través de l'arquitectura racionalista a Figueres, una ciutat marcada per l'empremta d'aquest estil que prioritza la funcionalitat i la simplicitat. La ruta inclou edificis que reflecteixen els principis del racionalisme i que permeten aprofundir en les característiques d'aquest tipus arquitectònic.

Harnden & Bombelli a Cadaqués

Aquest itinerari proposa una immersió en l'obra dels arquitectes Peter Harnden i Lanfranco Bombelli a Cadaqués, coneguts per les seves intervencions subtils i respectuoses amb l'entorn local. La ruta es fa a través d'edificis que exemplifiquen la seva capacitat per integrar l'arquitectura moderna en el paisatge tradicional de Cadaqués i crear espais harmònics i funcionals.

La platja de Cadaqués
La platja de Cadaqués - ACN

Correa&Milà a Cadaqués: un llegat contemporani

El recorregut examina les obres dels arquitectes Federico Correa i Alfonso Milà a Cadaqués, conegudes per la seva modernitat i respecte pel context local. A través d'aquest itinerari, es poden veure exemples de com aquests arquitectes han aconseguit harmonitzar l'arquitectura contemporània amb el paisatge i l'arquitectura tradicional de Cadaqués i que contribueixen a la identitat visual de la ciutat.

JJ.OO. BCN '92: Vila Olímpica de Banyoles

Aquest itinerari al voltant de l'estany de Banyoles transporta al visitant al temps de l'olimpíada de 1992 i permet valorar la integració d'aquelles infraestructures i intervencions urbanes al conjunt del teixit urbà de Banyoles.

Cases i Xalets de Muntanya a l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès

Aquest recorregut explora les cases i xalets de muntanya situats a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. La ruta destaca la diversitat d'estils arquitectònics i la manera com aquests habitatges s'adapten al paisatge muntanyós. Una diversitat que constitueix un exemple valuós de l'arquitectura residencial en zones rurals i naturals.

Intervencions Urbanes Contemporànies al Gironès

La ruta inclou diversos projectes que exemplifiquen l'arquitectura moderna i com es va aplicar en la millora dels espais urbans. El recorregut pretén destacar la funcionalitat, l'estètica i la sostenibilitat en la planificació urbana recent.