Si bé la vida quotidiana ens impedeixen en moltes ocasions triar el moment de fer exercici, un dels dubtes eterns és si és més eficaç fer-ho al matí o a la tarda. Ara, un estudi liderat per la Universitat de Granada ha analitzat els efectes d'una sessió d'exercici aeròbic d'intensitat moderada en homes i dones sans, realitzada a les 11.30 hores o a les 18.30 hores, concloent que és més efectiu a la tarda.
La investigació ha avaluat l'impacte en la regulació de la glucosa a la sang de pedalejar amb una bicicleta estàtica durant una hora. S'han tingut en compte la despesa energètica i la utilització de greixos i carbohidrats durant i després de l'exercici, així com els canvis a nivell molecular.
Els resultats indiquen que, encara que a nivell sistèmic (per exemple, a la glucosa en sang) no s'observen diferències significatives entre el matí i la tarda, sí que s'identifiquen variacions importants a nivell cel·lular. La influència de l'exercici és més gran a la tarda.
Amb tot, l'impacte és diferent segons el sexe. En les dones, l'activitat metabòlica de les cèl·lules musculars mostra "una utilització més gran de greixos al matí", mentre que a la tarda predomina l'ús de carbohidrats. En els homes, les diferències són menys marcades, però l'oxidació de greixos tendeix a ser “lleugerament més elevada a la tarda”. Així doncs, els efectes són més clars en les dones, tot i que també es noten en els homes.