El malbaratament de menjar preocupa, i molt, les autoritats de l'estat espanyol. A Catalunya i a la resta del territori van llançar més de 1.364 quilos/litres d'aliments, segons dades recollides el 2020 pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, tres de cada quatre llars de tot l'Estat malbarataven alguna mena de menjar o beguda, suposant així uns 31 quilos o litres per persona, de mitjana. És per això que des de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han realitzat un conjunt de consells per seguir durant les festes de Nadal.
Les celebracions del desembre i el gener provoquen un augment molt considerable d'àpats familiars, amb amics o en parella i això té un risc elevat d'augment del malbaratament del menjar. Per mantenir una consciència davant aquestes circumstàncies, el director de la Càtedra UNESCO d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament de la UOC, F. Xavier Medina, aplaudeix que especialment a la Unió Europea ja es té "una major concepció col·lectiva". Un fet que cal mantenir actiu durant les festes de Nadal.
L'expert de la UOC subratlla que l'aprofitament del menjar és un hàbit que “s'integra plenament en la nostra cultura gastronòmica”, on ja existeix d'antic el costum d'aprofitar les restes de menjar per fer plats nous. Per això mateix, és primordial intentar mantenir consciència, gràcies a consells i recomanacions, per evitar el malbaratament o llançar menjar de manera innecesària.
Quins consells cal seguir per no malbaratar menjar per Nadal?
És un bon grapat de recomanacions fàcils de seguir. Les expertes de la UOC Anna Bach i Alicia Aguilar han recollit sis consells per evitar el malbaratament. Bach és directora del màster de Nutrició i Salut, sotsdirectora de docència i professora dels Estudis de Ciències de la Salut i investigadora del Foodlab de la UOC. Aguilar també és professora dels mateixos estudis i investigadora del Foodlab.
- No comprar sense cap mena de sentit en els supermercats. Fes una llista de la compra i tingues al cap quins menús prepararàs. Així ho adaptes als productes necessaris, evites aliments que no faràs servir (i que poden caducar).
- És molt important conservar i emmagatzemar els productes en les millors condicions. Especialment si fas una compra general de cara a diversos àpats de Nadal. Comprova les dates de caducitat, segueix les recomanacions per saber com guardar-ho i a on, a més de mantenir sota vigilància activa els productes frescos.
- No et passis amb les racions. Cal revisar el rebost abans de comprar i planificar per reduir la compra per impuls. És important planificar el menú considerant també el nombre de comensals. Moltes vegades es tendeix a cuinar en excés i a servir massa quantitat al plat, cosa que porta o bé a deixar menjar al plat —i, per tant, a malbaratar-lo— o bé a menjar més del que ve de gust i en conseqüència ingerir més energia i guanyar pes si es fa de manera habitual.
- No et tallis a l'hora de congelar. Si, tot i haver fet llista i haver ajustat les racions, sobra menjar, es pot congelar. De manera general, i si es fa bé, és un mètode de conservació que ens permet allargar el temps de consum d'un aliment sense que perdi valor nutritiu. Pot ser molt oportú congelar en recipients que continguin les racions que després es consumiran. L'opció de congelació en racions individuals pot ser molt interessant per emportar-s'ho a la feina, per exemple.
- Reaprofitar les restes dels menjars per fer noves receptes. Bàsicament multiplicar el que fem per Sant Esteve els catalans a la resta d'altres àpats importants o abundants.
- Tenir present fer un consum responsable. Cal informar-se de la procedència del que es menja, quins sistemes de producció agrícola, de cria i de pesca s'han emprat… En general, el consum de proximitat i de temporada millora la vida de les petites comunitats agrícoles, augmenta la biodiversitat, requereix menys energia per al transport, té una bona relació qualitat-preu i contribueix a una alimentació sana.