L'obsessió per un somriure blanc i brillant continua creixent, impulsant la demanda de tractaments dentals tant professionals com casolans. Tot i que els mètodes clínics continuen sent els més eficaços i segurs, cada cop són més els que opten per remeis naturals amb l'esperança d'obtenir resultats visibles sense recórrer al dentista. Però, realment funcionen? I el més important: són segurs?
La doctora LaiQi Xiang Zhou, especialista en estètica dental a Core Centro Dental, destaca en una entrevista a 20 Minutos que qualsevol tractament, per innocent que sembli, hauria de ser supervisat per un professional. “El blanquejament dental és un procediment que pot tenir efectes adversos si no es fa adequadament”, adverteix.
L'experta divideix les causes de la decoloració dental en dos grans grups. D'una banda, les coloracions extrínseques, provocades per substàncies com el cafè, el te, el vi o el tabac, que tenyeixen la superfície de l'esmalt. De l'altra, les intrínseques, que afecten l'interior de la dent i solen ser degudes a medicaments, traumatismes, malalties de l'esmalt o simplement envelliment.
Mentre les primeres poden tractar-se amb neteges professionals, les segones requereixen tractaments blanquejadors més específics. Davant la creixent popularitat dels mètodes naturals, la doctora Zhou repassa cinc dels més coneguts i ofereix la seva valoració professional:
- Fruites com maduixes, llimona, taronja o papaia: L'àcid present en aquestes fruites pot actuar reduint el pH oral i eliminant taques superficials. Tot i això, el seu ús excessiu pot danyar l'esmalt i augmentar la sensibilitat dental. “La clau és la moderació”, afirma Zhou.
- Carbó activat, a l'última moda: Incorporat a pastes dentals, aquest ingredient té capacitat per unir-se als pigments que taquen les dents. Tot i que s'ha popularitzat enormement, la seva eficàcia i seguretat a llarg termini encara estan en estudi.
- Curcumina, el poder de la cúrcuma: Coneguda per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, la curcumina s'ha investigat com a agent terapèutic per a la salut bucal. Segons Zhou, també podria tenir cert efecte blanquejant, encara que el seu ús com a tal encara no està completament sostingut per l'evidència científica.
- Pell de plàtan, el truc viral: Rica en antioxidants i flavonoides, molts asseguren que fregar les dents amb pell de plàtan aclareix l'esmalt. "A hores d'ara, no hi ha prou científiques suficients que sostinguin aquest mètode", aclareix l'experta.
- Bicarbonat de sodi, entre el que és útil i el que és perillós: El bicarbonat barrejat amb aigua pot actuar com a abrasiu i eliminar taques superficials. Això no obstant, el seu ús continuat pot erosionar l'esmalt de manera irreversible. “És un remei que cal utilitzar amb moltíssima precaució”, conclou la doctora.
Tot i que alguns d'aquests remeis poden tenir un cert efecte, Zhou insisteix que l'acompanyament professional és fonamental. Avui dia hi ha múltiples alternatives clíniques, cada cop més eficaces i menys agressives, que garanteixen resultats sense posar en risc la salut dental.