Com saber si tens una quantitat perillosa de Demodex, un àcar que viu i s'alimenta de la pell de la cara

Aquests aràcnids formen part del microbioma de la majoria de persones, però la seva presència excessiva pot comportar malalties cutànies

Àcars Demodex, en el microscopi
Àcars Demodex, en el microscopi | IStock
Redacció
02 de juliol del 2024

El Demodex és un àcar que viu als fol·licles sebacis dels humans, és a dir, als porus i a les pestanyes de la cara. S'alimenta dels residus i el greix que produeix la glàndula sebàcia i forma part del microbioma de la majoria de persones. Si bé, tal com explica en una entrevista a Infosalus la doctora Andrea Huerta-Vena, dermatòloga especialitzada en làser i cicatrius de l'Hospital Ruber Internacional i la Clínica Dermatològica Internacional (CDI) de Madrid, quan apareix en una quantitat massa gran, s'associa amb diverses patologies i provoca la inflamació de la pell i les mucoses.

Aquestes patologies inflamatòries de la pell i les parpelles són, per exemple, la rosàcia, l'espinulosi facial, la blefaritis i l'ull sec. Per això, la doctora recomana tenir en compte diversos aspectes per detectar els símptomes aviat i mitigar-ne els efectes. "Cal sospitar si tenim la pell molt reactiva, que a la mínima es posa vermella i s'irrita", diu. També si té un tacte aspre i en passar la mà fa la sensació que és un paper de vidre, si apareixen granets freqüents i inflamació al voltant dels ulls, així com sequedat ocular.

En darrer lloc, aquesta especialista manté que el més important és visitar el dermatòleg en cas de presentar alguna de les característiques comentades. "Avui hi ha disponibles fàrmacs antiparasitaris tòpics i orals per combatre demodex", destaca. A més, caldrà instaurar una rutina cosmètica adequada er evitar que l'àcar torni a créixer en un futur.