Set consells per combatre la síndrome postvacances

El retorn a la feina pot generar malestar, manca de concentració o trastorn del son que es pot combatre amb els set consells que us proposem

La tornada a la feina pot generar trastorns de son o manca de concentració
La tornada a la feina pot generar trastorns de son o manca de concentració | Freepik
Redacció
19 d'agost de 2024, 17:14
Actualitzat: 17:14h

Els dies abans de marxar de vacances són feixucs i l'estrès acumulat no hi ajuda, però quan per fi arriba l'últim dia la desconnexió és total. És el preu a pagar. Ara, la tornada de vacances també genera estrès per adaptar-se al ritme de feina, repescar els projectes que s'hagin avançat i adaptar-se a la rutina, això sí, sense el consol de poder marxar. 

Això genera quadres de fatiga, dificultat per a concentrar-se o trastorns del son, segons Addeco, una empresa de recursos humans. En una enquesta del 2018 va detectar que un 37% de treballadors de l'Estat havien patit estrès a la tornada a la feina. En la majoria de les persones duren 3 o 4 dies, per bé que hi ha casos excepcionals en què es poden allargar durant mesos. 

Però per què ens passa? Segons el psicòleg i director de l'eHealth Center, associat a la UOC, la majoria de les coses que fem estan associades a la rutina: "De vegades ens cansa, ens crema, però ens permet anar en mode automàtic", assenyala i ho compara amb el que ens passa quan comencem vacances "Al principi en algunes persones també apareixen dificultats d'adaptació". Tota manera, Armayones proposa set consells per ajudar-nos en la tornada.

Set consells per combatre l'estrès postvacances

Una de les primeres opcions és fer un retorn progressiu. Mirar el correu o fer-se una primera planificació de les activitats pot ajudar a reconnectar amb la rutina de mica en mica. En aquest sentit, també és útil posar-se objectius de rendiment progressiu. I, encara que costi, mirar les parts positives de tornar a la feina. 

A banda de la mentalitat, també hi entra el dia a dia que tinguem. Una millora dels hàbits saludables, com anar a dormir més d'hora, deixar enrere els àpats d'estiu per tornar a un ritme més equilibrat poden donar-nos més energia. Com més ens podem equilibrar? Fent una planificació del lleure que volem fer pot donar-nos la sensació que som més que la nostra feina. Els últims dos consells són de començar projectes vitals que ens il·lusionin, més enllà de la jornada laboral, i aprofitar les rutines que ens aporta la feina per aixecar-nos aviat, per exemple.