L'enciam és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània, una de les verdures més utilitzades en la gastronomia de la zona i especialment de Catalunya. Sempre hi és, a la nevera de desenes de milers de llars. Ara bé, la seva correcta conservació sempre ha estat un problema bastant recurrent per a moltíssimes persones. La seva curta vida útil provoca molts maldecaps. Per això, molts divulgadors culinaris intenten ajudar a tots aquells que no volen malbaratar el menjar ni desaprofitar un enciam que ha quedat tou o aquós.
Encara que hi hagi molts trucs arreu de les xarxes socials, sempre cal refiar-se d'aquells experts acreditats que puguin ajudar a un bon funcionament del vostre manteniment alimentari o de la correcta conservació de tot allò que tingueu a la nevera. És el cas de Jaime Maurelo, conegut per ser un dels creadors de contingut sobre receptes amb més impacte a Instagram (més de 445mil seguidors), que ha explicat un truc molt senzill per recuperar fulles d'enciam que estan toves, que han quedat molles o massa tendres.
Què necessites? Poques coses: un tupper, les fulles en qüestió i aigua. Col·loques l'enciam un a sobre de l'altre, omples d'aigua freda (sobretot, que sigui freda), cobrint tot el recipient. Tapes i ho deixes a la nevera vint-i-quatre hores. L'endemà, l'hortalissa ha recobrat tot el seu esplendor.
Cal deixar ben clar que aquest truc només s'aplica a les fulles d'enciam d'aquestes característiques: ni les que venen en bossa, llestes per menjar; ni tampoc aquells enciams que ja venen predeterminats en una amanida de les que s'obren fàcil per consumir al moment.
Com has de guardar l'enciam a la nevera?
Quants cops has anat a buscar el carabassó que tenies al calaix de la nevera i està tou, començant a fer-se malbé? O, encara pitjor, l'enciam que vas comprar fa tres dies té les fulles pansides i està generant aigua. Els aliments frescos tenen una durabilitat curta que ni la nevera pot salvar. És per això que la conservació és clau per fer-los durar més i, alhora, per evitar que apareguin bacteris i patògens que produeixen intoxicacions alimentàries. És el que passa amb l'aparició de la Campylobacte, l'Escherichia coli i la Salmonella. Aquestes infeccions es produeixen en ingerir algun aliment en mal estat en el qual han proliferat microorganismes.
Evidentment, ha d'estar a la nevera i concretament entre els 0 i els 4 graus. En aquest interval, segons investigacions de la Universitat d'Illinois als EUA, les probabilitats de contagi d'E. Coli són molt baixes. Per evitar l'exposició a altres aliments i productes de la nevera és recomanable guardar-lo en recipients hermètics o bosses de plàstic perforades.
Els 4 passos per conservar l'enciam
- Neteja'l i asseca'l. Sí, abans de posar-lo a la nevera és important rentar-lo bé per eliminar la brutícia i els residus. I, després, assegura't d'assecar-lo completament amb un centrifugador de verdures o amb paper de cuina.
- Envolta'l amb paper. Si l'emboliques amb paper ajudes és possible que no s'acumuli tanta humitat addicional a les fulles i, així, no es podrirà tan ràpidament.
- Utilitza bosses perforades. Col·loca l'enciam net en bosses de plàstic perforades, d'emmagatzematge específiques per a vegetals o en recipients hermètics. Ajuden a mantenir la humitat adequada al voltant de l'enciam i eviten que es panseixi.
- Guarda'l al calaix. L'enciam s'ha de guardar al calaix de verdures de la nevera. Està dissenyat per mantenir una temperatura i humitat òptimes per a les verdures.