L'especialista en nutrició de l'Hospital Universitari La Luz de Madrid Laura Sánchez Anguita ha destacat la importància del diagnòstic en la intolerància a la trehalosa, un element present en aliments com els xampinyons, els bolets o la cervesa, ja que cada vegada es registren més casos i té una gran afecció en la qualitat de vida dels pacients. "La trehalosa és un tipus de sucre natural present en aliments com els xampinyons, els bolets i la cervesa. Aquesta intolerància, encara poc coneguda per la població general, està començant a preocupar els professionals de la salut a causa del seu impacte en la qualitat de vida dels pacients", ha assenyalat Sánchez Anguita.
L'experta ha admès que actualment no està catalogada ni reconeguda com altres intoleràncies més comunes com poden ser, entre d'altres, la de la lactosa o la del gluten. És per això que la intolerància a la trehalosa pot ser fàcilment confosa amb altres afeccions gastrointestinals com la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII), el quadre del qual es caracteritza per alteracions del ritme intestinal, distensió abdominal, enrampades abdominals, dolor abdominal i flatulències o la intolerància a la lactosa, la qual cosa dificulta el seu diagnòstic.
"A banda de tenir aquests símptomes estan altres propis de la intolerància també en altres parts del cos com a neurològics (mal de cap, marejos, vertígens, etc.), respiratoris (asma, etc.) i/o dermatològics com l'acne", ha asseverat l'especialista. En aquest sentit, Laura Sánchez ha advertit que és "fonamental" que tant els pacients com els metges "estiguin al corrent d'aquesta condició per evitar diagnòstics erronis i millorar la qualitat de vida dels afectats".
La trehalosa és un carbohidrat disacàrid que és manteniment de la microbiota intestinal i la intolerància es deu al fet que la mucosa de l'intestí prim no produeix o té un dèficit de l'enzim trehalosa. "Aquesta patologia ocorre quan mengem algun aliment ric en trehalosa, com pot ser xampinyons, bolets, mel i/o cervesa", ha afirmat. Per diagnosticar la patologia es fa una prova que es coneix com a test d'hidrogen espirat, que pot demanar-la l'endocrí, el dietista-nutricionista o un especialista de digestiu.
Quant al tractament, Laura Sánchez ha indicat que la solució més efectiva és l'eliminació o reducció dels aliments que contenen trehalosa, com els xampinyons i altres fongs comestibles. "També es recomana als pacients llegir acuradament les etiquetes dels productes alimentaris, ja que la trehalosa pot ser present com a additiu en alguns d'ells", ha conclòs.