Els cinc errors que fem quan posem en marxa el rentaplats, segons un expert

Hi ha una sèrie d'accions que si no s'eviten poden malmetre el rentavaixelles a mitjà termini

Un rentaplats, en una imatge d'arxiu
Un rentaplats, en una imatge d'arxiu | Freepik
Redacció
06 d'octubre de 2024, 16:06
Actualitzat: 16:10h

Els rentaplats són un dels grans aliats a les cuines catalanes. Tot i que són un dels electrodomèstics més escanyolits de les nostres llars, la seva funció ens allibera d'haver d'escurar la vaixella. A més a més, encara que sembli contraproduent, també estalvien aigua i energia. Quants disgustos entre companys de pis es poden estalviar amb la instal·lació d'un rentavaixelles? En aquesta matèria encara no hi ha estudis.

Ara bé, engegar el rentaplats no és bufar i fer ampolles. Hi ha una sèrie d'errors que cometem en el dia a dia ique, a mitjà termini, poden comprometre la funcionalitat i el rendiment d'aquest electrodomèstic, com ara saber determinar si cal fer servir una pastilla de detergent o aplicar-hi la solució líquida. En aquest sentit, l'expert en rentavaixelles Andrew Laughlin ha compartit una publicació a Instagram on explica les cinc coses que considera que s'han d'evitar.

En primer lloc, Laughlin recorda un clàssic: els plats s'han d'escurar, però no s'han de rentar amb aigua i sabó abans de posar-los a l'electrodomèstic. Fer-ho és una pèrdua d'energia i aigua, però a més, va en contra de la solució del detergent, que és més eficaç com més brutícia hi troba. "Mai poso la pastilla a dins del rentaplats. Posar-la directament amb la vaixella és igual d'eficaç", explica com a segon truc l'expert.

En canvi, Laughin és molt més meticulós amb el manteniment: cal que hi hagi salt i cal netejar el filtre de tant en tant. I un consell: "Deixeu la porta entre oberta de manera regular". Ajuda que l'aire circuli i evita que s'acumulin els bacteris o que es floreixi. Fixar-se en la manera que es posen els plats o els coberts pot semblar una fília de pares de 50 anys, però té un sentit: "Cal que tot tingui espai. Els ítems grossos al darrere, lluny del mig, els plats han de mirar cap endins i fixa't que no hi hagi estris alts que bloquegin l'espai", assenyala l'expert.

Per acabar, una llista de coberts i altres estris que no han de posar-se al rentaplats: Els ganivets afilats no, que perdran punxa. Les culleres o taules de fusta tampoc, que es poden inflar i trencar. Laughin tampoc recomana que hi vagin les paelles que siguin antiadherents.