Per què a França està mal vist col·locar una baguet cap per avall?

La superstició, que té els seus orígens en l'edat mitjana, és una creença que està arrelada a la societat i que afecta qualsevol mena de pa

  • Imatge de recurs d'unes baguets
Publicat el 05 de novembre de 2024 a les 20:25
Actualitzat el 05 de novembre de 2024 a les 20:26

El pa és un aliment bàsic que està present en l'alimentació diària de molts, ja que forma part de la dieta mediterrània. Però hi ha una creença establerta entre la societat francesa que potser no coneixes. La superstició diu que col·locar una baguet boca avall és un símbol de mala sort, que s'associa amb la mort i la desgràcia. No hi ha res que ho corrobori, però és seguida per la gran majoria a França per la connotació negativa que hi ha al darrere.

Aquesta superstició ve de lluny, concretament de l'edat mitjana. En aquella època, els botxins deixaven el pa als forns i els forners el que feien era col·locar-lo cap per avall per diferenciar-lo de la resta. Així, a través d'aquest gest va néixer la relació entre aquest aliment i la mala sort. És més, la creença va anar guanyant força i inclús s'associava amb malalties o la mort si tocaves o menjaves el pa. Aquest misteri irracional guanya pes, per descomptat, si es tracta del pa més típic de França, la baguet.

Altres supersticions relacionades amb el menjar arreu del món

Més enllà de França, encara hi ha més supersticions relacionades amb el pa. Algunes cultures resolen un dubte necessari sobre què fer per trencar el malefici si el col·loques cap per avall. La pràctica consisteix a marcar la part de dalt amb una creu per allunyar la mala sort. Hi ha un altre cas que segurament desconeixes i es dona en la cultura asiàtica. Es diu que si claves els bastonets verticalment en un bol d'arròs, típic del continent, se't relaciona directament amb la mort i els funerals. Per això, hi ha establerta una prohibició específica per a aquesta acció.

Els romans, per la seva banda, van ser pioners en un pensament supersticiós que consistia a llançar blat sobre els nuvis, costum que a partir de l'edat mitjana va passar a fer-se amb arròs. Com aquesta llavor és considerada un símbol de salut i prosperitat, es deia que llançar arròs sobre els nuvis en un casament eliminava els mals esperits per a la nova parella. Una tradició que ens queda més a prop té a veure amb el raïm. Per Cap d'Any es mengen 12 peces d'aquesta fruita, un per cada mes. La creença diu que si el raïm és dolç, vol dir que aquell mes serà bo, però, en canvi, si està agre serà dolent.