Els catalans ja s'han habituat a les nits tòrrides i fins i tot n'han experimentat diverses de roents aquests mesos de juny i juliol. Les temperatures mínimes de les darreres setmanes han estat molt altes i moltes nits s'han mantingut per sobre els 25 ºC, amb les afectacions en el descans que això comporta. En aquest escenari, sorgeix una pregunta inevitable: és viable deixar el ventilador encès tota la nit?
És evident que el ventilador permet mantenir-se ben fresc i ajuda a agafar el son, però, per altra banda, preocupa el cost que pugui tenir a la factura de la llum. La pregunta que ens ve el cap, doncs, és evident. Quants diners ens costarà cada nit amb el ventilador encès? Doncs, en primer lloc, cal tenir en compte diferents factors com el model de l'aparell, la potència o el preu de la llum a cada moment. Però sí que hi ha una fórmula que permet calcular el cost aproximat.
En primer lloc, el consum estàndard dels ventiladors ronda els 60 watts per hora (Wh), que per equiparar-ho a la factura de la llum significarien 0,06 kWh. Aquest valor cal multiplicar-lo per les hores que dormim en una nit. Si dormim durant vuit hores, el consum durant aquest període serà de 0,48 kWh.
Aquesta xifra cal tornar-la a multiplicar pel preu de la llum. Com que aquest valor sempre varia, agafem la mitjana de 0,15 euros i el resultat final serà de 0,072 euros. És a dir, el cost diari del ventilador a la nit no arribarà ni als vuit cèntims. Si volem calcular el cost setmanal o mensual, només cal multiplicar per set o per trenta.
Així doncs, el cost del ventilador a les nits d'una setmana suposaria un cost aproximat de 50 cèntims, mentre que l'ús mensual se situaria prop dels 2,16 euros. Cal recordar altre cop que aquesta xifra pot canviar segons el model, la potència o el preu de la llum, però sigui com sigui, gairebé sempre es trobarà mensualment entre un i tres euros.
Nits tropicals, tòrrides i roents
El concepte de nits tropicals està estès arreu del món i és una variable climàtica clau en l'estudi del canvi climàtic. Tanmateix, en contextos mediterranis com el nostre, ha quedat curt, ja que cada vegada més -especialment a la costa- les mínimes quedaven per sobre dels 25 ºC. En aquest sentit, es va crear el concepte de nit tòrrida, que el Termcat justifica pel seu significat de "molt calent".
Fa uns anys, i després que a l'Alt Empordà s'arribessin a temperatures nocturnes superiors als 30 ºC, es va considerar necessari regular aquest extrem climàtic. A Catalunya es va apostar per roent, que vol dir "extremament calent, que crema" i es va descartar, segons explica el Termcat, la proposta de nit abrasadora perquè l'adjectiu abrasador remet a l'acció del Sol i, tractant-se de la nit, podria portar a equívocs.
- Nit tropical: temperatura mínima igual o superior als 20 ºC.
- Nit tòrrida: temperatura mínima igual o superior als 25 ºC.
- Nit roent: temperatura mínima igual o superior als 30 ºC.