Trucs per detectar si t'estan dient una mentida, segons la ciència

Cada individu ho fa a la seva manera, però hi ha punts en comú que es poden interpretar

Publicat el 20 de juliol de 2024 a les 10:53

Detectar una mentida immediatament s'ha convertit en un dels grans misteris de la humanitat, especialment en els temps actuals, en què abunden les informacions falses en un món cada cop més marcat per les presses. Això, la ciència, ho podria haver resolt, o almenys així ho indica David Markowitz, un expert en comunicació que treballa per a la Universitat d'Oregon (Estats Units). L'estudi dut a terme indica que els humans, de mitjana, mentim diàriament 1,08 vegades al dia, i assenyala alguns punts en comú dels autors, si bé poden variar en funció de l'individu.

I és que tots els mentiders fonamenten la seva història en la poca elaboració de la mentida: no desenvolupen gens més enllà del que és estrictament necessari. Si bé hi ha qui ofereix més detalls que d'altres, quan la història és real és més fàcil respondre qualsevol dubte.

Una altra pista per desemmascarar mentiders, i que assenyala l'estudi How to spot a liar, és el fet de parlar massa. És una de les fórmules que utilitzen per reafirmar l'engany i afegir elements que puguin consolidar la mentida.

La tercera és la veu. Un to nerviós o agut pot indicar que alguna cosa no va del tot bé, i que l'interlocutor està intentant que no es noti la mentida. Finalment, la direcció dels ulls quan es parla també pot ser una manera d'enxampar un mentider, ja que la creença popular dicta que no se sol ser capaç de mirar als ulls en una conversa. Això no és del tot així, ja que mirar directament a la cara de l'altre pot ser la manera de confirmar la versió. Un 70% dels participants en l'estudi mantenien la mirada i el contacte visual tot i estar mentint.