L'Ajuntament de Gironella ha donat el vistiplau al pressupost de 2025. En una sessió extraordinària del plenari, la corporació ha validat els comptes, que ascendeixen als 8,2 milions d'euros, dels quals 2,6 es destinaran a la inversió. Segons l'alcalde, David Font, l'equip de govern continua "prioritzant projectes per a la millora de la qualitat de vida al municipi" i també "garantint el correcte funcionament dels serveis bàsics", incidint en "l'aposta pel dinamisme econòmic i cultural, la seguretat, el manteniment diari de carrers i edificis, l'atenció a col·lectius vulnerables i la gent gran, l'impuls de projectes educatius o la dinamització de la zona esportiva". Unes àrees i objectius que "passen a ser les prioritats del mandat".
Dins el capítol d'inversions, la transformació del carrer del Riu s'emporta la porció més gran del pastís, amb una partida de 787.818,10 euros. "Ja tenim el projecte de pacificació i reurbanització del carrer del Riu completament acabat i la previsió és licitar les obres el mes de març perquè s'executin al llarg de l'any 2025", ha explicat a Nació Berguedà l'alcalde, que ha recordat que l'objectiu principal dels treballs és fer realitat "una zona molt més integrada amb el riu, on els vianants tinguin prioritat respecte dels vehicles, i que incorpori arbrat i zona verda".
A més, Font també ha posat de manifest que el projecte suposarà la primera pedra per a un eventual soterrament de la línia de mitja tensió de llum que actualment passa per sobre el riu fins a connectar al transformador ubicat darrere de l'Espai del Blat, per tal de millorar visualment aquest punt del municipi. En concret, es farà amb una prèvia canalització dels tubs per tal que "si en un futur tenim els recursos, desmantellar la línia i fer-la soterrada".
Les actuacions d'urbanisme protagonitzen bona part de les inversions. A més del carrer del Riu, l'Ajuntament expropiarà el solar de Cal Forroll (carrer Verdaguer) amb l'objectiu d'ubicar-hi un aparcament. "La gent ens trasllada, de manera recurrent, que no troba lloc per aparcar", detalla el batlle, que afirma que el procés ja s'ha traslladat a la propietat i es farà realitat al plenari del març. Un cop l'espai estigui en possessió municipal, s'hi situaran "unes 26 o 28 places", destinant una inversió total de 118.950,47 euros (71.360,92 per a l'expropiació i 47.589,55 en el condicionament de l'espai). Cal tenir en compte que, sent un terreny urbà, "si en un futur es vol transformar per construir-hi un edifici, l'Ajuntament tindrà un altre terreny per fer habitatge municipal". També són destacables les inversions en enllumenat (239.550,25 euros) o d'asfaltatge i pintura (241.517,78 euros).
Un altre dels projectes amb història és la recuperació de l'antic traçat del Carrilet pel municipi, pensant en un ús per als vianants i els ciclistes que fomenti la mobilitat sostenible a la vegada que es promou el llegat i record del tren a la zona. Així, el pressupost consta de la tercera fase d'aquesta iniciativa, que liderarà la Diputació de Barcelona, i que se suma al que actualment està desenvolupant el Consell Comarcal del Berguedà i el primer, que ja està finalitzat. Els pròxims treballs s'allargaran fins a mitjan 2026 i compten amb un pressupost de 103.119,16 euros. D'altra banda, des del consistori també s'han posat en relleu les partides per a l'escullera a la zona de Sant Antoni (469.494,45 euros), la digitalització i millora de la xarxa d'aigua (254.537,04 euros), la construcció d'un pumptruck a la zona esportiva (123.370,65 euros), diferents adquisicions per a la piscina municipal (96.900 euros), o la instal·lació de càmeres de videovigilància al poble (60.260,72 euros).
Consolidació de polítiques
Més enllà de les inversions, David Font ha remarcat la voluntat de consolidar les propostes i accions engegades els anys anteriors, amb aquests focus social, econòmic i cultural. Això es tradueix en el manteniment de les beques per premiar l'excel·lència acadèmica de l'alumnat de batxillerat o cicles formatius de grau mitjà, o la consolidació de la professionalització de la Festa Major de Gironella amb un pressupost de 150.000 euros, a tall d'exemple. D'altra banda, aquest curs també veuran la llum noves iniciatives com el desplegament d'un programa de subvencions per a la rehabilitació de façanes, pensant especialment en els immobles ubicats al nucli històric de la vila.
En termes econòmics, l'Ajuntament ha actualitzat els ingressos amb l'aplicació de l'IPC en la majoria dels tributs, tal com es va reflectir en l'aprovació de les ordenances fiscals del 2025-a excepció de la taxa per a la gestió dels residus, que s'ha incrementat un 11%-. I pel que fa al capítol de personal, el cost s'eleva enguany als 1,9 milions d'euros, incorporant una reestructuració de la plantilla mitjançant la transformació de tres places d'auxiliar administratiu en la d'un tècnic d'administració general, subvencions i gestió pressupostària; una plaça d'electricista per reforçar el servei de manteniment del municipi; i una darrera incorporació a l'equip de neteja municipal, que ara suma cinc persones. Aquests canvis, explica Font, s'han pactat amb els delegats sindicals, amb els quals també s'han acordat unes millores retributives que en alguns casos s'han fet de forma retroactiva el 2024, i a partir del perfil tècnic es començaran a aplicar enguany.