Passeig triomfal de Cañete per reeditar el lideratge de Pimec

El 7 de febrer es tanca el termini de presentació de candidatures sense la previsió que hi hagi alternatives; l'actual president fa els darrers retocs a un equip que haurà de reforçar la posició de la patronal en els centres de decisió estatal

El president de Pimec, Antoni Cañete.
El president de Pimec, Antoni Cañete. | Hugo Fernández Alcaraz
01 de febrer de 2025, 08:31
Actualitzat: 03 de febrer, 8:08h

No s'esperen sorpreses en les eleccions a Pimec, la patronal de les petites i mitjanes empreses, que s'han de celebrar el 27 de febrer. Divendres de la setmana vinent, 7 de febrer, es tanca el termini de presentació de candidatures i no s’espera que hi hagi oposició. L’actual president, Antoni Cañete, està fent els darrers retocs del que serà el seu equip per al nou mandat. 

En els propers dies, segons fonts properes a Pimec, Cañete tancarà la llista. En la darrera reunió de la direcció de la patronal, fa pocs dies, va prevaldre la sensació que el president mantindria bona part del seu nucli dur, però que es produirien algunes incorporacions. En tot cas, és un procés que porta el president de la patronal de manera personal i discreta.   

Hi ha aquests dies un sentiment de satisfacció a la patronal de la petita i la mitjana empresa. S’acaben de celebrar els 50 anys de l’organització, nascuda d’una manera gairebé clandestina a les acaballes del franquisme i sota el nom paraigües de Sefes, una societat d’estudis financers que esdevindria la patronal de les pimes. L’acte final de l’aniversari va reunir el president Salvador Illa i tots els expresidents. 

Fa temps que Cañete està, a la pràctica, de campanya electoral. De fet, va anunciar formalment que es presentaria a la reelecció en l’acte amb els expresidents. El líder empresarial ha trepitjat el territori en el seu primer mandat i ha insistit els darrers anys en la necessitat que les pimes tinguin el reconeixement que mereixen. Cañete ha fet de ser presents en les taules de diàleg social el termòmetre per valorar el seu mandat. Ho ha assolit. El maig passat, el govern espanyol va aprovar la presència en el Consell Econòmic i Social de les patronals més representatives en l’àmbit autonòmic. Uns mesos abans, havia entrat a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius.  

Ara mateix, l’única incògnita és saber si hi haurà incorporacions significatives en una executiva molt engreixada, on hi ha hagut noms de pes a la casa, com el secretari general, Josep Ginesta, els vicepresidents Emili Rousaud (Factor Energia), exvicepresident institucional del Barça, o Alex Goñi (Gremi de Peixaters), un històric amb molt de pes a Pimec i a qui Cañete va encarregar de reforçar l’organització a Barcelona. També és una peça clau José María Torres (Numintec), actual president de Conpymes, la confederació estatal de pimes.    

En el nucli executiu han estat rellevants també Jordi Ciuraneta (Agro Foods&Commerce SL), exconseller d’Agricultura en els governs de CiU, i Ignasi Sayol, president del Clúster Logístic de Catalunya i vicepresident de la Cambra de Barcelona. Una connexió, aquesta, de tipus estratègic. L’elecció de Josep Santacreu a la Cambra va posar fi a una etapa de tensions amb Pimec i ha reforçat la influència de la patronal en la corporació.   

Mirant a Madrid

Una antena ben informada dels moviments a Pimec assenyala que en aquests moments una prioritat de la patronal és reforçar la seva incidència a madrid. És a dir, al cor de l’Estat.  A Brussel·les és més difícil fer-se escoltar, però Cañete ha revalidat la vicepresidència de Pimec a la direcció de la patronal europea de pimes, SME United. A Catalunya ja es va assolir un acord amb Foment del Treball per una presència paritària de totes dues entitats en els òrgans on són presents.

Però és a Madrid on la influència de Pimec encara s’ha de reforçar. La patronal té una oficina dirigida per l’exdiputat de CiU Ferran Bel i hi ha voluntat de consolidar aquesta presència per fer-la més sòlida, més enllà de les actuals relacions fluides de la direcció de Cañete amb el govern de Pedro Sánchez. La batalla per reforçar Conpymes en un poder empresarial on la CEOE domina clarament és una de les assignatures pendents.

Arxivat a