El barri de Montolivet d’Olot posa fil a l’agulla aquest desembre al procés participatiu per definir la reforma urbanística de la zona. Després de l’intent fracassat del projecte proposat per l’Ajuntament, ara han estat els mateixos veïns els que han tirat endavant un procés que no va existir en el primer intent municipal de desenvolupar la reforma.
El passat mes de març l’Ajuntament va presentar un projecte de reforma que no va agradar als veïns. Aquest s’havia de votar en una consulta que, finalment, es va cancel·lar per l’oposició veïnal. A causa d’aquesta experiència, el consistori ha deixat carta blanca als veïns perquè impulsin un procés participatiu que serveixi per recollir l’opinió ciutadana sobre com ha de ser la reforma del barri.
“Estem molt il·lusionats perquè és una gran oportunitat per poder donar, ara sí, la nostra opinió i visió del barri que voldríem per ara i el futur. Això és una oportunitat que no podem deixar escapar”, diu la membre de la junta de l’Associació de Veïns de Montolivet, Elena Capdevila, en declaracions a NacióGarrotxa.
Una coopeartiva de Sabadell i cinc sessions
El procés participatiu anirà a càrrec de la cooperativa Estel, una empresa de Sabadell especialitzada amb processos de cooperació ciutadana i que en el seu equip inclou arquitectes. Estel ha dirigit processos de deliberació col·lectiva com el projecte de remodelació de les Rambles de Barcelona, l’Estació de Sants, les Superilles de l’Eixample o la regeneració urbana del nucli antic d’Artés, entre altres.
Per al barri de Montolivet, la cooperativa de Sabadell ha organitzat cinc sessions. La primera serà el pròxim 14 de desembre a les 11 h a l’església de Sant Pere Màrtir i consistirà en la presentació del procés participatiu. Les altres quatre es desenvoluparan entre gener i febrer i ja serviran per entrar en matèria: la primera serà sobre memòria i identitat l’11 de gener, la segona sobre vida quotidiana el 25 del mateix mes, la tercera sobre sostenibilitat el 8 de febrer i l’última el 22 de febrer sobre viabilitat econòmica.
L’equip d’arquitectes d’Estel elaborarà un informe amb totes les propostes i conclusions de les jornades participatives que servirà com a proposta col·lectiva de millora del barri. Aquest document s’entregarà a l’Ajuntament, qui haurà de trobar l’encaix amb el projecte anterior que es va tombar.
“L’Ajuntament en un moment donat pot dir ‘això no ho vull fer’, és veritat. Per això ens interessava molt tenir el ple de l’Ajuntament a favor perquè es gestionés el projecte des de la visió ciutadana. D’aquesta manera el govern local sap que hi ha els altres partits que volen donar la seva visió”, diu Capdevila, ja que serà el consistori qui tindrà la potestat d’acabar decidint quin és el projecte final de reforma que es desenvolupa a Montolivet.
"La crisi ens ha reforçat"
Per a la membre de l’associació veïnal, l’experiència de l’anterior projecte ha servit per reforçar la comunitat veïnal. “Crec que la crisi d'aquest any ens ha reforçat com a barri. Hi ha un abans i un després de la presentació del projecte de l’Ajuntament. Aquest després l’hem d’aprofitar. El projecte anterior va fer que els veïns ens ajuntéssim”.
Tot i no tenir 100% garantit que l’actual procés participatiu sigui vinculant, els veïns esperen que ho sigui: “El no sempre el tenim, però crec que ho hem d’intentar. Ara tenim l’oportunitat, ja que l’altra vegada va ser diluït i no va acabar de funcionar. Hem de confiar que els resultats seran vinculants”, diu Capdevila.
El procés que comença aquest desembre el barri de Montolivet ha de servir per consensuar una reforma urbanística que fa anys que s’espera. El bari es va construir a principis dels anys cinquanta i és un dels més vells de la ciutat. Des de fa temps, l’Ajuntament el situa com una de les principals inversions a la ciutat, però falta encaixar les voluntats governamentals amb les veïnals.