El món tecnològic segueix commocionat després de l'oferta presentada per un grup d'inversors amb Elon Musk al capdavant amb la intenció de comprar OpenAI per 97.400 milions de dòlars. Tal com va avançar The Wall Street Journal, el magnat propietari d'X i Tesla, ara cabdal en les aventures polítiques en l'administració Trump, ha tornat a intentar comprar l'empresa d'IA propietària de l'eina ChatGPT. Ja ho va intentar el 2024, quan va intentar apoderar-se'n al·legant que els fundadors de la companyia s'havien desviat de la missió original de desenvolupar intel·ligència artificial per a benefici de la humanitat. Una retòrica similar va fer servir per adquirir Twitter, que ha acabat sent un espai on la ultradreta cavalca desbocada.
L'oferta, però, va tenir una resposta pública i pràcticament automàtica. Sam Altman, CEO d'OpenAI, va publicar un missatge a X -precisament, plataforma de Musk- on deia: "No gràcies, però compraríem Twitter per 9.740 milions, si vols". Tot plegat es produeix mentre Donald Trump ha donat carta blanca al magnat tecnològic perquè faci una revisió a "gran escala" del govern federal dels Estats Units. I l'escrutini situa en el punt de mira USAID, l'Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional; és a dir, el braç humanitari de l'administració del país.
The presence of tech titans at Donald Trump’s Inauguration on Monday suggest that Silicon Valley will be instrumental in Trump’s “golden age of America.”https://t.co/MGYrbFFtGE
— The New Yorker (@NewYorker) January 25, 2025
L'oferta milmilionària dels inversors encapçalats per Musk per comprar OpenAI és un episodi més de les grans disputes que es viuen a Silicon Valley en els darrers anys, amb l'arribada i l'esclat d'èxit d'eines d'intel·ligència artificial. El retorn de Trump a la Casa Blanca també ha obert un nou escenari on les figures de les big tech tenen més presència que mai en la primera línia política i econòmica dels EUA. OpenAI és un actiu molt valuós per als taurons tecnològics com Musk, ja que la companyia que dirigeix Altman, fundada el 2015, és sense ànim de lucre.
Sí que és veritat que el 2019 es va convertir en una empresa híbrida, amb una entitat que sí que té aquesta finalitat i una altra que es manté amb l'essència original, però continua sense ser similar a cap de les grans firmes de les tech nord-americanes. Malgrat això, en els darrers anys OpenAI ha estat implicada en diverses polèmiques i escàndols, com la dimissió de diversos membres fundadors pel viratge comercial que persegueix la companyia o per la mateixa destitució d'Altman com a CEO, sent reincorporat en el càrrec pocs dies després.
Quin és el producte estrella d'OpenAI?
ChatGPT és la joia de la corona de l'empresa. Aquesta eina d'intel·ligència artificial és una espècie de Netflix en el seu món. Encara que no sigui ni la primera ni la millor, és la més popular i la que ha acabat fent que la majoria d'IA de xatbots acabin sent anomenades com "un ChatGPT". Desenvolupada el 2022 -amb diverses versions millorades i de pagament posteriors-, és un model de llenguatge especialitzat que ha après mitjançant converses i entrenament per brindar respostes detallades sobre pràcticament qualsevol tema. Ara bé, fa un any, diversos investigadors de l'empresa OpenAI van enviar una carta al consell d'administració en què alertaven a la cúpula empresarial d'un descobriment que podia suposar "un perill per a la humanitat". No es referien a ChatGPT, però sí a un projecte germà. El xatbot no ha pogut esquivar escrutinis, perills, alertes i altres polèmiques.
Qui és Sam Altman?
L'actual CEO d'OpenAI és un dels fundadors de la companyia el 2015. Considerat un dels principals desenvolupadors de la IA moderna, va impulsar la companyia que dirigeix al costat de grans personalitats tecnològiques com Elon Musk. És inversor de desenes de companyies, a més de ser una de les grans personalitats actuals de Silicon Valley. Altman també va ser fundador de Worldcoin, la polèmica firma que pagava amb criptomonedes el fet que la gent vengués els seus propis iris. El maig del 2023 va testificar al Congrés dels EUA on va assegurar que calia regular la IA, però mesos després va ser acomiadat de la seva pròpia empresa per "falta de confiança". Un gir inesperat el va reincorporar al càrrec dies després. Altman també ha estat un dels magnats tecnològics que ha volgut mostrar els seus "respectes" a la nova era de Trump i va donar fins a un milió de dòlars per a la inauguració del nou president dels Estats Units.
Per què Musk els vol comprar?
El motiu no és clar, però diversos experts com els del WSJ apunten als moviments que l'empresa OpenAI volia fer al voltant de la seva etiqueta de "companyia sense ànim de lucre". La intenció d'Altman sembla aconseguir que la firma sigui una for-profit, és a dir, amb ànim de lucre, al 100%. L'oferta de Musk tenia com a intenció bloquejar aquesta estratègia. Fins i tot ha respost a la mofa d'Altman a X titllant-lo "d'estafador".
Swindler
— Elon Musk (@elonmusk) February 10, 2025
OpenAI està controlada per l'entitat sense ànim de lucre, que només té 2 treballadors i 22 milions de dòlars al compte. La que ja és for-profit té gairebé 2.000 empleats i, segons els càlculs estimats de la CNBC, el valor de la companyia total podria arribar a ascendir als 260.000 milions de dòlars. Evidentment, l'oferta de Musk i els seus inversors és molt més baixa que la que pertocaria. En tot cas, Musk volia adquirir precisament l'entitat sense ànim de lucre que controla OpenAI per ser ell qui prengués el control i evités que Altman la liderés de manera total. Altres analistes auguren que OpenAI hauria de traslladar un 25% de participació a la non-profit que controla l'entitat per independitzar-se d'ella. El valor d'aquesta podria ascendir als 65.000 milions de dòlars -una xifra, ara sí, per sota de l'oferta de Musk-.
Per què OpenAI ho ha rebutjat?
La tensió entre Musk i Altman és de llarg recorregut. Tots dos fundadors de la companyia, fa mesos que protagonitzen estira-i-arronsa en l'anomenada guerra de la IA. Mentre la Xina segueix fent camí, el sector dels Estats Units lliura batalles als tribunals i en fons d'inversió. Precisament, el magnat propietari d'X, Tesla o SpaceX ha demandat diverses vegades OpenAI i a Sam Altman en diferents circumstàncies. La companyia de ChatGPT lliura una disputa de lideratges amb Musk en una situació de grans oligarquies tecnològiques sota el paraigua del nou regne de Donald Trump.
DeepSeek, la competència xinesa de ChatGPT
Tot plegat es produeix gairebé dues setmanes després que una nova IA col·lapsés el mercat del sector tecnològic. DeepSeek va deixar bocabadada la indústria tecnològica mundial. La Xina va aconseguir desenvolupar una intel·ligència artificial semblant (si no millor) que les actuals en molt menys temps i pressupost.
Dies després encara regnava la incredulitat entre els professionals. De fet, el matemàtic Manel Sanromà apuntava a Nació que "sembla d'un altre món". De fet, explicvaa que tothom pensava que la Xina estava molt per darrere en la cursa de les IA i ara "ha aparegut de cop". Fruit de la sorpresa, exclamava: "Sembla que això no és un bluf, que és real i que, per tant, s'han col·locat en pocs mesos en la lluita per desenvolupar les IA més potents". La trontollada empresarial d'OpenAI podria donar encara més impuls al desenvolupament tecnològic xinès en un marc encara major: el de la guerra comercial entre els EUA i la Xina.