NEWSLETTER

I si parlem d'habitatge?

Si ERC i comuns volen que es regulin els lloguers de temporada poden convertir-ho en una condició indispensable per a la investidura de Salvador Illa; una línia vermella, ferma i ben traçada

Imatge la bruixola
Imatge la bruixola
24 de maig de 2024, 07:41
Actualitzat: 19:25h

La d'aquest dijous al Parlament era una votació que generava interès. Per la rellevància de la qüestió sotmesa a debat, la vigència de la regulació dels lloguers de temporada, l'escletxa que ha trobat el mercat immobiliari per mantenir la tendència alcista de l'arrendament. I, en segon terme, perquè era laprimera presa de contacte dels partits després de les eleccions del 12-M, en un moment en què el PSC necessita sumar complicitats per assegurar-se la investidura de Salvador Illa. El resultat no va deixar pistes rellevants sobre el recorregut d'un eventual flirteig entre socialistes i ERC, i la regulació va quedar al calaix, després que l'oposició tombés la proposta del Govern.  

Resulta una evidència que l'executiu no ha sabut teixir complicitats per assegurar-se, com a mínim, la ratificació del decret a la Diputació Permanent de la cambra. No hi va ajudar que la iniciativa es vehiculés en plena cursa electoral a Catalunya, ni tampoc que la relació entre la Generalitat i el Ministeri d'Habitatge en l'aplicació del topall de lloguers hagi patit alts-i-baixos en els últims mesos. Però el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC -al costat de la negativa de PP, Vox i Ciutadans- obren altre cop el forat de la desregulació, que facilita la tendència a l'alça dels preus

A Barcelona, els lloguers de temporada són un fenomen creixent -per l'impacte també de visitants de llarga estada a la ciutat-, que s'afegeix a la proliferació del lloguer d'habitacions, tal com detallava Nació en aquest reportatge. Dues alternatives que ha trobat el mercat per escapar a la regulació de la llei d'habitatge, nascuda ja amb deficiències. Les iniciatives legislatives que s'havien impulsat des de Catalunya per completar el marc estatal no han tingut, de moment, recorregut. 

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, deia aquest dijous que la votació al Parlament era una "oportunitat perduda" per atendre un problema creixent mentre que la consellera de Territori, Ester Capella -tant o més contundent- acusava Junts i PSC d'obrir la porta a l'"especulació". Unes paraules rebatudes per l'oposició amb crítiques a la falta de diàleg del Govern, la "inseguretat jurídica" que desprenia el decret i el perill d'espantar propietaris disposats a posar habitatges al mercat. El cert és que continua sense haver-hi un reglament sancionador que persegueixi els incompliments de la contenció de rendes mentre l'accés a un pis de lloguer a Barcelona -i també a altres ciutats metropolitanes- s'ha convertit en una cursa d'obstacles. Quan el topall de preus hauria de funcionar, els lloguers de temporada mantenen el mercat a cotes inabastables per a molts ciutadans que fan vides a les grans conurbacions urbanes. 

Ara que Catalunya viu la llarga ressaca d'unes eleccions que poden certificar el canvi de cicle a la política catalana -mentre s'enceta la campanya dels comicis europeus-, els partits progressistes farien bé de posar el focus en l'habitatge, amb demandes concretes. I una eina que tenen per exigir que aquesta sigui una carpeta de primer ordre seria condicionar el vot de la investidura d'Illa a canvis substancials en aquesta matèria. Almenys aquelles forces que formen part de l'escenari de pactes, com ERC i els comuns, que aquest dijous van votar a favor de la regulació dels lloguers de temporada al Parlament. Que la contenció de preus fos una línia vermella, ferma i ben traçada. Aquesta vegada, de veritat.       

 

El passadís

"President Illa". Així es va adreçar l'empresari Joan Molins al líder del PSC, Salvador Illa, aquest dijous a les Jornades del Cercle d'Economia, pocs minuts abans de l'arribada de Felip VI. Molins és una gran figura del Cercle, que va presidir, i el gest no ha estat pas aïllat. Molts altres empresaris han aprofitat la trobada per transmetre a Illa la seva felicitació, com ja van fer dimecres, dia de la sessió inaugural de l'esdeveniment, que està escenificant una veritable lluna de mel entre el gruix de l'empresariat i el PSC. Un fet que contrasta amb l'escepticisme més gran que envoltava la intervenció del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Feijóo sol emprar el seu to més moderat davant del Cercle, però el context electoral dificulta una bona sintonia entre el cap del PP i el sector econòmic.

Diumenge, el PP ha convocat una manifestació a Madrid contra l'amnistia, just en els primers dies de la campanya de les europees. Un vocal de la directiva de Foment del Treball s'estranyava ahir de les dificultats de Feijóo per fer valer les seves propostes econòmiques en el debat polític, i com un discurs "massa reactiu" pot resultar contraproduent i nodrir encara més els missatges de Vox. Pot semblar paradoxal, però aquests dies, al Cercle, Illa s'imposa a Feijóo.

Vist i llegit

Pilar Bonet va ser corresponsal del diari El País a l'antiga URSS i l'espai postsoviètic durant més de tres dècades, una trajectòria que l'acredita per disseccionar la guerra a Ucraïna amb perspectiva històrica. Aquest dijous firmava un article al rotatiu del grup Prisa en què detallava els esforços ucraïnesos per protegir el seu patrimoni cultural. Després de la invasió, el govern de Kíiv, coordinat amb museus i institucions culturals, ja va ordenar evacuar de la capital les obres d'art de més valor i ubicar-les en espais secrets, per evitar el saqueig o destrucció de peces per part de l'exèrcit rus. Un exemple dels danys col·laterals provocats per les guerres, que acostumen a quedar a la penombra. 

L'imperdible

La cita esportiva del cap de setmana és la final de la Champions femenina que es disputarà dissabte a la tarda a San Mamés. El Barça busca superar la seva bèstia negra, l'Olympique de Lió -hi va perdre les finals de 2019 i 2022-, per conquerir el seu tercer títol europeu, el segon de forma consecutiva. A Bilbao s'hi esperen uns 35.000 seguidors culers, en un dels desplaçaments més massius de la història del club. L'equip de Jonathan Giráldez arriba al duel amb bones sensacions, després de revalidar el títol de Lliga i haver-se assegurat la renovació d'Alexia Putellas. Per enfocar ja la final, us recomano que recupereu la sèrie documental del 3Cat, de tres capítols, sobre Aitana Bonmatí, l'estrella blaugrana i millor jugadora del món. Les opcions del Barça passen per les seves botes. Bon cap de setmana!

Joan Serra Carné
Redactor en cap de Nació

Vols que t'arribi La Brúixola de Nació cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per rebre-la.