Vic tornarà a viatjar al passat amb una nova edició del Mercat Medieval

La fira, del 6 al 8 de desembre, consolida la prèvia de quatre dies d'activitats per reconnectar amb el públic local i inclou una trobada de mercats medievals catalans

La 28a edició del Mercat Medieval de Vic tindrà lloc del 6 al 8 de desembre.
La 28a edició del Mercat Medieval de Vic tindrà lloc del 6 al 8 de desembre. | Oriol Clavera
13 de novembre de 2024, 13:32
Actualitzat: 18 de novembre, 13:03h

Del 6 al 8 de desembre se celebra el Mercat Medieval de Vic, la fira amb més impacte social i econòmic de la capital d'Osona. La 28a edició de l'esdeveniment acollirà unes 400 parades d'artesans, firaires i tavernes que convertiran el centre històric de la ciutat en un espectacular poblat de l'edat mitjana.

Per tercer any consecutiu també s'inclou en la programació La Prèvia del Medieval –del 28 de novembre a l'1 de desembre-, quatre dies farcits d'activitats per reforçar el vincle amb el públic local i amb el passat medieval del municipi. En aquesta ocasió i coincidint amb l'any de celebració del 180è aniversari de l'Escola de Música i Conservatori de Vic, el fil conductor s'inspira en el paisatge sonor d'una ciutat de l'edat mitjana.

Entre les novetats d'enguany hi ha la presentació d'una beguda elaborada especialment per a la fira -l'hidromel- o la 1a Trobada de Mercats Medievals de Catalunya: es durà a terme el 28 de novembre a les rehabilitades Adoberies i comptarà amb la presència d'una quarantena de fires de caràcter medieval d'arreu del país o de mercats tan importants com els d'Alcalá de Henares (Madrid), Eivissa (Illes Balears) o de Santo Domingo de la Calzada (La Rioja). L'objectiu de la iniciativa és compatir experiències i treballar en un possible distintiu de qualitat que els identifiqui.

Presentació de la 28a edició del Mercat Medieval de Vic.
Presentació de la 28a edició del Mercat Medieval de Vic.

El paisatge sonor medieval, protagonista de La Prèvia

Amb la finalitat de connectar de nou amb el públic local i redescobrir el passat i la història de Vic, aquest 2024 s'incorpora de nou La Prèvia del Medieval, quatre dies d'activitats adreçades a tots els públics, especialment pels veïns de Vic i Osona. Enguany tindrà lloc del 28 de novembre a l'1 de desembre i, sota la direcció artística de l'equip del Museu d'Art Medieval de Vic (MEV), pren com a fil conductor el paisatge sonor d'una ciutat de l'edat mitjana.

La programació es desplegarà al voltant de propostes culturals com conferències, tallers, espectacles infantils i molta música, posant especial èmfasi en la divulgació del patrimoni material i immaterial de la capital d'Osona i en la difusió de la recerca i la investigació, tal com explica el director del MEV, Oriol Picas, equipament que oferirà portes obertes durant els quatre dies de la iniciativa.

Algunes de les activitats destacades d'enguany són una conferència sobre instruments musicals de l'edat mitjana, un taller de trobadors de glossa, un tast gastronòmic medieval amb les espècies com a protagonistes, vistes familiars per recórrer la ciutat, jocs familiars o la representació del Cant de la Sibil·la. El patrimoni sonar també pren protagonisme aquest 2024: enguany s'aposta per un diàleg de campanars –entre el de la Catedral de Sant Pere, el de la Pietat i el de l'església de Sant Domènech- o per a explicar el sistema de comunicació medieval per alertar de perills a la població.

Entre les propostes relacionades amb la recerca en destaca la conferència El so que roman, a càrrec d'Ona Balló, historiadora de l'art i investigadora de l'espai sonor de les esglésies rurals medievals. L'especialista explicarà quin era l'ambient que acompanyava les pintures de les esglésies romàniques de diferents municipis catalans, entre els quals els conjunts de Sant Sadurní d'Osormort, Sant Martí Sescorts o de Sant Martí del Brull.

Mercat Medieval de Vic 2023.
Moments del Mercat Medieval de Vic 2023.Oriol Clavera

La fira amb més impacte social i econòmic

El Mercat Medieval de Vic és un dels més importants de la península Ibèrica: així ho constata la demanda de paradistes que, un cop més, supera l'oferta de places disponibles. La 28a edició comptarà amb unes 400 parades d'artesans, taverners i firaries que oferiran productes d'alimentació, artesania, decoració o joies, entre altres. La majoria procedeixen de Catalunya, però també venen d'arreu de l'Estat i altres països europeus. Amb tot, l'Ajuntament continua insistint en el foment de la retolació en català amb la voluntat "d'afavorir el paisatge lingüístic de la ciutat".

Pel que fa al programa d'activitats, no hi faltaran les cercaviles, les representacions teatrals o actuacions pels més menuts, mentre que la gran novetat tindrà lloc el dissabte 9 de novembre amb un torneig de justes de cavalls. Paral·lelament, la plaça Major acollirà la Fira d'Artesans i la Pietat serà l'escenari del Mercat Ressò.

El Mercat Medieval de Vic és l'esdeveniment amb més impacte social i econòmic de la ciutat i, enguany, s'espera rebre uns 250.000 visitants. El 2023 en van ser 344.000 –perquè l'esdeveniment va tenir una durada de cinc dies- i la despesa mitjana per persona va ser de 90 euros. L'impacte econòmic que genera la fira se situa als 38,3 milions d'euros, dels quals 8,7 milions d'euros repercuteixen directament en l'economia local. En aquesta línia, el pressupost de despesa per a executar l'esdeveniment ronda els 230.000 euros, mentre que la previsió d'ingressos voreja els 276.000 euros, explica Bet Piella, regidora d'Estratègia Econòmica, Desenvolupament Territorial, Comerç i Activitats, Cultura i Llengua.

Arxivat a