Vic vol recuperar i condicionar el refugi antiaeri de la Guerra Civil ubicat al barri de l'Estació

El plenari vigatà aprova per unanimitat la moció, presentada per Vic En Comú Podem, i es compromet a iniciar un estudi d'actuacions

El ple de Vic aprova per unanimitat iniciar la recuperació del refugi antiaeri del barri de l'Estació
El ple de Vic aprova per unanimitat iniciar la recuperació del refugi antiaeri del barri de l'Estació | Aj. Vic
10 d'octubre de 2024, 10:55
Actualitzat: 15 d'octubre, 13:25h

El ple de l'Ajuntament de Vic ha aprovat per unanimitat una moció de Vic En Comú Podem per iniciar la recuperació del refugi antiaeri número 4 del barri de l'Estació, ubicat sota uns terrenys situats entre l'estació de tren i l'edifici del Sucre.

Aquest espai forma part del patrimoni històric de la ciutat i és "un dels pocs vestigis de la Guerra Civil que hi queden", explica el portaveu dels comuns, Arnau Martí. La seva recuperació, apunta, seria "un recordatori a les víctimes i a la població civil que va patir aquell episodi tan injust".

Entre el 21 de novembre del 1938 i l'1 de febrer del 1939, Vic va patir quatre bombardejos aeris que van impactar al centre urbà de la ciutat deixant un balanç de 17 víctimes mortals. En aquell moment, el Govern de la República va constituir les juntes de defensa passiva per construir i planificar els refugis antiaeris i protegir la població civil, fruit de les quals en va sorgir el del Barri de l'Estació de Vic.

"És important que, des de la ciutat, fem un reconeixement a aquells elements de solidaritat ciutadana i protecció civil on es jugaven moltes vides", recorda Martí. En aquesta línia, des de VECP defensen que "cal recuperar el refugi, condicionar-lo i fer-lo accessible al públic, perquè la gent pugui conèixer que va significar per la ciutat i la població civil".

La moció demana al Govern de la Generalitat que posi en marxa actuacions per a recuperar aquest espai "en el marc del foment de la memòria democràtica" i, a l'Ajuntament de Vic, que s'elabori un projecte d'intervenció per localitzar, excavar i restaurar aquest refugi antiaeri per "incorporar-lo al patrimoni històric de la ciutat".

Tanmateix, insta a incloure una partida específica en els pressupostos del 2025 que contempli el projecte i un "futurible" per a la intervenció i per "garantir-ne els recursos necessaris".

El refugi està en una finca privada, però la propietat, segons explica el consistori, estaria d'acord en que aquest l'espai sigui visitable per tota la ciutadania.

Des d'ERC celebren la iniciativa i apunten que, a la ciutat, "tenim pocs espais emblemàtics per a fer memòria democràtica de la Guerra Civil". Per la seva banda, els cupaires recorden que "en un moment en què les dretes extremes estan campant per tot el món impunement és imprescindible fer memòria" per "honrar tota la gent que va lluitar i molts van deixar la vida per combatre el terror".

Des del PSC subratllen que "cal conservar el patrimoni històric de la ciutat" així com "promocionar-lo i difondre'l com a eina de cultura i de memòria" i des de SOMI consideren que el refugi s'ha de recuperar com a espai cultural "al servei de la ciutat" i al mateix temps "com a patrimoni històric".

Ara Vic creuen que la recuperació del refugi és "un acte de justícia social i de compromís amb la memòria col·lectiva" i també aposten per a fer "una crida" a col·lectius interessats en l'espai per a fomentar "la implicació ciutadana".

Un espai amb molt valor

La regidora de Cultura de Vic, Bet Piella, donava les gràcies a VECP per a presentar la moció i "donar una empenta" a un projecte que ja es va començar a treballar l'any 2020 des de l'Ajuntament amb l'objectiu d'explicar un capítol recent de la història de la ciutat i donar a conèixer l'existència del refugi antiaeri 4 del Barri de l'Estació. El 2021, se'n va estrenar un documental, sota la direcció de l'historiador Josep Casanovas i la realització i muntatge d'Albert Bagué, que recull testimonis de vigatans i vigatanes al voltant d'aquest espai.

Per part de Junts, estan d'acord en iniciar l'estudi per a la recuperació del refugi "perquè pugui ser interpretable i visitable". Piella també explica que cal valorar l'autenticitat de l'element "per ser testimoni d'un valor històric" i apunta que té un "valor tècnic" per la tècnica constructiva utilitzada i "un valor de singularitat" per l'excepcionalitat de l'element dins del municipi.

Pel que fa al finançament per tirar endavant la iniciativa, Piella està convençuda que "trobarem la manera". En aquesta línia, la regidora de Cultura destaca que de moment no assignaran una partida específica als pressupostos per aquest projecte, perquè ja n'hi ha una per a fer "estudis diversos" que servirà "justament per això".

Arxivat a