La plataforma ciutadana Volem la Residència ha recollit un total de 1.164 signatures a favor de la construcció de l'equipament per a la gent gran a Sant Julià de Vilatorta. Aquest dijous han entregat a l'Ajuntament els suports aconseguits, una acció amb la qual esperen que l'equip de govern "recapaciti" la decisió de paralitzar el projecte perquè aquest tiri endavant, explica Anna Garcia, membre del grup ciutadà.
A l'agost, ambdues parts van reunir-se i, segons apunten des de la plataforma, es van instar a trobar-se de nou a principis de setembre: "Ens van dir que ens donarien una resposta, si hi ha algun canvi o no en el posicionament del consistori", detalla Joan Ustrell, un dels impulsors del projecte.
En declaracions a Osona.com, el regidor d'Urbanisme de Sant Julià, Sergi Saiz, explica que el posicionemanet de l'Ajuntament no ha canviat i continua defensant que la construcció de la residència no és viable per la falta de recursos econòmics i de finançament. Insisteix que continuen treballant "per aconseguir finançament o altres solucions" per a la construcció de la residència i que, tal com han dit en més d'una ocasió, no tanquen la porta a la realització del projecte.
La ciutadania mobilitzada en favor de l'equipament va començar la campanya de recollida de signatures el passat 12 de juliol.
La pilota, a la teulada de l'Ajuntament
L'escull per a la construcció de la residència és econòmic, tal com ha remarcat el govern municipal en reiterades ocasions. Des de la plataforma fa temps que treballen en el projecte i, fins i tot, han intentat trobar suports de finançament pel seu compte.
El moviment ciutadà insisteix en el fet que la residència és viable, més després de l'obtenció de 3,2 milions d'euros procedents de fons europeus, una xifra que, diuen, representa prop del 75% del total del pressupost per aixecar l'equipament.
Ara, apunten, la pilota està a la teulada del consistori, a qui "li pertoca" trobar els diners que falten per a l'execució de l'obra: "El problema està en el fet que l'Ajuntament no es vol endeutar", remarquen tot insistint que la residència "és una necessitat pel poble".
Probablement, les xifres ho avalen: a Osona hi ha un dèficit aproximat d'unes 600 places en residències per a la gent gran, en el context d'una població cada vegada més envellida -a la comarca hi ha al voltant d'unes 6.000 persones de 85 anys o més-.
La mobilització continua
La recollida de signatures no ha estat l'única acció que ha impulsat la plataforma Volem la Residència durant les darreres setmanes. El passat 15 de juliol també van assistir al ple del consistori com a mesura de pressió perquè l'equip de govern canviés d'opinió. Una sessió tensa en la qual van quedar clares les postures d'ambdues bandes: si bé l'Ajuntament no tanca dins d'un calaix el projecte, ara no el veu viable econòmicament. Per la seva banda, els veïns temen perdre la subvenció procedent de fons europeus per a tirar endavant una residència per a la gent gran que veuen "molt necessària".
Tanmateix, el 16 de juliol van oferir a la ciutadania una xerrada informativa al Saló Catalunya de Sant Julià per a resoldre dubtes i explicar amb més detall el projecte.
Ara, recorden que l'equip de govern els va dir que, a principis de setembre, s'emplaçaven en una reunió per debatre de nou el tema i no descarten noves accions.