Alejandro Fernández al timó i Lorena Roldán de portaveu: estat de la situació al PP català

El líder dels populars a Catalunya, envoltat d'un grup parlamentari amanit per Génova, està disposat a formar un equip lleial, amb dirigents de la seva corda a la sala de màquines

Alejandro Fernández, amb Lorena Roldán al costat, el dia de la constitució del Parlament.
Alejandro Fernández, amb Lorena Roldán al costat, el dia de la constitució del Parlament. | Hugo Fernández
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:03h

"A Alejandro Fernández li han imposat la llista al Parlament, però no li imposaran ni l'equip, ni el portaveu ni el senador autonòmic". Amb aquesta frase tan expressiva defineix un veterà del PP la situació que viu en aquests moments el partit. Després de la constitució del Parlament, toca ara formar els grups i el líder dels populars catalans posa fil a l'agulla.

Va causar estranyesa que el nodrit grup parlamentari del PP -15 diputats- no es reunís fins poc abans de la constitució de la cambra. Però és que la situació al PP català és força especial. La formació va obtenir uns bons resultats el 12-M i Alejandro Fernández és avui un polític reforçat, però ve de mesos de tensió amb Génova i ara ha de gestionar un grup dominat clarament per dirigents aliens al president del partit a Catalunya.

Lorena Roldán, tots els números

La diputada Lorena Roldán és dels pocs diputats elegits del PP que és propera a Alejandro Fernández. Génova la va posar de número 2 per Tarragona, darrera Pere Lluís Huguet, un càstig que el bon resultat obtingut no li ha impedit tornar al Parlament. Gairebé tothom al PP dona per fet que serà ella la portaveu del grup. El fet que s'assegués al costat de Fernández el dia de la conformació de la cambra va ser un senyal en aquest sentit.

Però un moviment previ ho pot facilitar. La decisió de Santi Rodríguez d'optar per mantenir l'acta al Congrés i no ocupar l'escó guanyat a la cambra catalana s'ha vist com un gest d'Alberto Núñez Feijóo per facilitar les coses al líder del partit a Catalunya. Rodríguez és home de confiança de Génova i, a més, el segon dins del PP català, com a secretari general. Molts el veien com la persona destinada a marcar de prop Fernández dins del grup en cas d'un resultat mediocre. Hagués tingut moltes cartes per ser el portaveu. Amb 15 diputats, Génova pot haver entès que ha de donar marge al líder català.

No serà fàcil posar tot el grup en marxa perquè inclou molts dirigents amb altes responsabilitats fora de la cambra. Manuel Reyes és alcalde de Castelldefels, Àngels Esteller regidora de Barcelona i hi ha dos tinents d'alcalde de Badalona, Rosa del Amo i Juan Fernández. Alejandro Fernández necessita una portaveu de confiança i plenament dedicada.

Un equip lleial

Amb un grup de 15 membres, el PP podrà disposar aquest cop d'un bon equip assessor, el que fa molts anys que no té degut a l'anterior representació migrada de 4 i 3 diputats en les anteriors legislatures. També aquí Alejandro Fernández disposarà d'un terreny de joc que uns resultats dolents no li haguessin donat. Eduardo Bolaños, un dels seus fidels, estarà al seu costat com a cap de gabinet. 

Una altra decisió de transcendència política serà la de designar el senador autonòmic que correspon al PP. La decisió encara no està adoptada i es manté en la màxima cautela dins de la direcció. Pel que ha pogut saber Nació, hi ha diversos noms en joc. El de l'exdiputat Daniel Serrano, molt proper a Fernández, a qui ha acompanyat en nombrosos actes durant la campanya del 12-M, és un d'ells. També s'especula amb Rafael Luna, actual secretari general del PP tarragoní, un històric que ja va ser senador en el passat.

També podria ser el mateix Alejandro Fernández. En tot cas, al PP la majoria de veus donen per fet que no ho serà. Fernández pot ser el primer líder del partit a Catalunya que no vol ser senador a la vegada per centrar-se únicament en la política catalana. En efecte, Alberto Fernández, Josep Piqué, Daniel Sirera, Alicia Sánchez Camacho i Xavier García Albiol es van designar senadors a ells mateixos.   

Contrast amb les europees

Fonts del PP subratllen també una dada que ajuda a reforçar Alejandro Fernández. I és la comparació amb el resultat de les europees. Mentre el PP català va assolir el màxim al que podia aspirar el 12-M, en el cas de les europees Feijóo ha fet curt. I ho ha fet, a més, amb una candidata catalana, Dolors Montserrat, a qui alguns han vist poc protagonista a la campanya. Una dirigent que va destacar també com a poder fàctic a l'hora de confeccionar la llista al Parlament, sempre a l'escalf de Génova i amb relacions fredes amb un Alejandro Fernández avui a l'alça.