Barcelona pacta amb el Govern doblar la taxa turística i més habitatge en la vigilia de la manifestació pels lloguers

La comissió bilateral entre l'Ajuntament i la Generalitat acorda més de 100 milions d'euros per construir gairebé 2.000 pisos i referma l'aposta per la regulació de temporada i acabar amb els turístics el 2028

Jaume Collboni i Albert Dalmau, aquest divendres.
Jaume Collboni i Albert Dalmau, aquest divendres. | Blanca Blay
22 de novembre de 2024, 12:05
Actualitzat: 13:30h

Les bones relacions a banda i banda de la plaça Sant Jaume continuen donant fruit, ara que tots dos governs estan en mans de governs socialistes. Aquest divendres s'ha dut a terme una nova reunió de la comissió mixta Generalitat-Ajuntament, que ha servit per establir acords en dues direccions: doblar el límit de la taxa turística a la capital catalana i nous recursos per l'habitatge, a les portes de la manifestació per abaixar els lloguers d'aquest dissabte. Totes dues tramitacions depenen de votacions al Parlament i dels pressupostos de la Generalitat, però confien que la majoria progressista -PSC, ERC i comuns- ho facilitin. 

La trobada, duta a terme a l'Ajuntament de Barcelona i encapçalada per l'alcalde, Jaume Collboni, i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau -ja que Salvador Illa es troba reunit amb Pedro Sánchez a Madrid-  ha començat amb una declaració en defensa del dret a l'habitatge que constata que les dificultats per accedir-hi són un dels "grans problemes" de la ciutadania a Barcelona, i un compromís per impulsar polítiques per garantir de forma efectiva el dret a l'habitatge "pensant en col·lectius tan rellevants com els joves, les famílies treballadores i les persones grans", tot amb una col·laboració més estreta entre totes dues administracions.

En què es tradueix aquest compromís? Les mesures es distribueixen en tres àmbits. El primer, el compromís de la Generalitat d'aportar 88 milions d'euros per al finançament de la construcció per part d'Incasòl de 637 habitatges, en el marc del conveni que es va signar el 15 de gener d'enguany, encara sota la presidència de Pere Aragonès, d'11 solars de l'Ajuntament a la Generalitat. 

En segon lloc, la Generalitat es compromet a comprar les quatre finques van ser objecte de subhasta per part de l'Hospital Clínic, ubicades a la Gran Via, el carrer Sardenya, el passatge Prunera i el carrer Vallhonrat. Per últim, ambdues administracions han acordat la signatura d'un conveni, en el termini de tres mesos, per cofinançar -amb una aportació del Govern de 22 milions d'euros- la construcció de 1.151 habitatges assequibles a la ciutat entre 2025 i 2027. En total, 110 milions d'euros per construir gairebé 2.800 pisos.

Ambdues administracions també reconeixen la necessitat de regular el lloguer de temporada amb una "norma eficaç" que garanteixi la "necessària seguretat jurídica". D’aquesta manera, es podrà fer front al "frau que existeix actualment i que suposa una fuita de l’oferta de lloguer residencial", apunten en un comunicat.

Aquesta qüestió és un dels acords que van pactar tant ERC com els comuns amb el PSC per la investidura d'Illa, i que s'ha reforçat al Parlament amb un suport ampli mitjançant diverses votacions. Per últim, en el que fa referència a la carpeta de l'habitatge, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ens comprometem a impulsar les mesures legals que siguin oportunes per tal d’assegurar i blindar jurídicament la decisió municipal d’eliminar tots els pisos turístics per l’any 2028.

Taxa turística

Pel que fa a la taxa turística, es preveu un augment del topall de 4 a 8 euros. Això no significa que automàticament es dobli, sinó una ampliació del límit. La intenció del Govern és incorporar-ho a la llei d'acompanyament dels pressupostos. Aquesta proposta va ser, de fet, una de les condicions clau que ERC de Barcelona va posar damunt la taula a canvi d'aprovar la tramitació inicial de les ordenances fiscals de l'Ajuntament. El debat al voltant de la taxa turística s'ha anat engreixant els darrers mesos.

L'últim moviment substancial el van formalitzar Illa i Collboni, quan van obrir la porta a incrementar l'actual impost barceloní als creueristes de curta durada. Després va ser ERC qui va elevar l'exigència a tots els turistes. Amb aquest augment, sumat a la taxa que recapta la Generalitat, deixaria alguns supòsits en què els turistes pagarien 11,50 euros per persona i dia. Concretament, els que s'allotgessin en hotels de cinc estrelles. 

Clima de "complicitat màxima"

El clima de col·laboració entre totes dues administracions és evident. De fet, Dalmau ha sigut, durant diversos anys abans d'arribar a la Generalitat, l'ombra de Collboni a l'Ajuntament. Ara s'han tornat a trobar per desencallar tots aquests acords. "Aquesta és la comissió bilateral de la darrera dècada que ha arribat a un nombre més important d'acords", ha reivindicat el conseller de la Presidència. De fet, ha definit la trobada amb un "clima de complicitat màxima". "Benvingut el clima per renovar la complicitat", ha afegit.