I després de Rodalies, què? Un altre maldecap per a Paneque a l'horitzó

La consellera de Territori, reprovada pel caos a la xarxa ferroviària, haurà d'obrir en les pròximes setmanes la carpeta de l'ampliació del Prat, que es treballa amb discreció a escala tècnica i que no genera consens entre els socis d'investidura

Publicat el 30 de març de 2025 a les 22:03

Salvador Illa no va assistir al debat al Parlament sobre les propostes de resolució del ple de Rodalies. Va arribar a l'hora de la votació i va sortir de l'hemicicle acompanyant Sílvia Paneque, protagonista de la setmana, després de ser reprovada per la cambra, que també en demana la destitució. El gest era calculat, com a mostra de suport del president a un dels puntals del seu Govern, que continuarà malgrat la petició de la majoria de la cambra. Paneque té entre mans algunes de les principals carpetes de la legislatura i fa les funcions de portaveu. Amb el caos ferroviari queda assenyalada, però té més problemes a l'horitzó. En les pròximes setmanes, el Govern haurà d'abordar una carpeta complicada, que no genera consens entre els socis d'investidura: l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Rodalies i Aeroport tenen una diferència significativa. Amb els trens, el Govern, ERC i els Comuns estan alineats en les respostes que s'han de donar -executar inversions, renovar els combois i culminar el traspàs- i la reprovació de Paneque s'explica pel malestar dels republicans per la poca contundència a l'hora d'assenyalar els responsables dels problemes ferroviaris. En un primer moment, ERC no promovia la reprovació, però això va canviar pel paper d'"escut" que la consellera de Territori vol fer de Renfe, Adif i el Ministeri de Transports. Els socis van votar a favor de censurar l'actuació de Paneque i es van abstenir en la petició de cessament de Junts, cosa que va permetre que tirés endavant. En paral·lel, però, es van pactar propostes amb el PSC, en forma de concrecions de la nova empresa que ha de gestionar Rodalies i de més detalls del calendari de traspassos de línies.

Amb el Prat, la situació és més complicada. Del ple d'aquesta setmana en va sortir un missatge que no va ocupar tots els titulars, però que és significatiu. Els Comuns van portar una proposta de resolució que reclamava al Govern abandonar el projecte d'ampliació de l'Aeroport del Prat i prioritzar el transport públic. El resultat de la votació va ser categòric: només 30 vots a favor (ERC, Comuns i CUP) i 104 en contra (PSC, Junts, PP i l'extrema dreta). Dit d'una altra manera, el Parlament no vol tancar la porta a una possible ampliació del Prat i es va escenificar la diferència de criteri entre socis d'investidura. El Govern és favorable a l'ampliació, però vol mantenir un respecte estricte pels estàndards mediambientals. Això implicaria no tocar la Ricarda, que forma part de la Xarxa Natura 2000, i pagar les previsibles compensacions que exigirà la Unió Europea. 

Conscient que està en minoria, Illa és prudent i es remet a l'acord signat amb ERC. El document no parla directament d'ampliació, però sí de "modernització" o de "guanyar capacitat", sense concretar de quina manera, i respectant la biodiversitat, la convivència amb els veïns i les directives ambientals europees. En campanya, l'aleshores candidat era més vehement en la defensa de l'ampliació. Fa un mes, Paneque afirmava que l'ampliació és "absolutament necessària" i que la proposta tècnica, que s'està treballant des de fa mesos, arribarà aviat. Quan s'elevi al consell executiu, els socialistes són partidaris de prendre les decisions que correspongui. "No demorarem allò que no s'hagi de demorar", apuntaven fa uns mesos a Palau. La pilota, ara, es troba a la teulada dels tècnics.

Els tècnics van amb retard

I els tècnics van amb retard. L'acord del PSC amb ERC estableix que s'ha de reactivar la feina de la comissió tècnica entre Generalitat i Estat per definir el model aeroportuari català. La primera reunió es va fer a l'octubre i el Govern es va donar tres mesos per tenir enllestida la proposta, que encara no ha arribat. En un acte al Cercle d'Infraestructures al febrer, Paneque va dir que era qüestió de setmanes i que els treballs se centraven ara veure com compensar les zones afectades per l'ampliació. Quan es va constituir la comissió, amb Pere Aragonès encara a Palau, es va esquivar el terme "ampliació" i es va plantejar "incrementar" el nombre de passatgers. La tasca dels tècnics és aterrar les diverses propostes i oferir una opció viable i rigorosa, també pel que fa al criteri mediambiental. Les entitats ecologistes avisen que reprendran les mobilitzacions.

A l'espera de la Generalitat, qui ha concretat la seva proposta és l'Ajuntament de Barcelona. Els experts de Jaume Collboni es decanten per ampliar l'aeroport per augmentar els vols intercontinentals, i fer-ho ampliant la tercera pista "preferentment" sense afectar la Ricarda i compensada amb fortes inversions mediambientals. L'opció que guanya força és allargar la tercera pista, però no els 500 metres que preveia la proposta d'Aena (i que afectava la Ricarda), sinó menys. Una de les propostes que es van presentar l'any 2023 va ser la de Barcelona Global, que plantejava ampliar la pista 350 metres. Amb l'ampliació també s'ha d'evitar acostar la pista excessivament al port. I enmig de tots aquests condicionants, un darrer: no incomplir l'acord d'investidura amb ERC i no incomodar excessivament els Comuns, obertament contraris a qualsevol ampliació. 

Aena ja s'hi posa bé

Com si anticipés futur maldecap de Paneque, just després del ple del Parlament, el president d'Aena i exdiputat del PSC, Maurici Lucena, pronunciava una conferència a Foros de Vanguardia, on van assistir membres destacats del Govern. Un missatge clar: la proposta de l'operador aeroportuari de 2021 "admet matisos". Aena, que pagaria una obra xifrada en 2.000 milions d'euros i un horitzó de deu anys, ja s'hi posa bé de cara a una futura proposta tècnica que aposti per una ampliació més controlada de la pista. I preveu poder "resoldre" les compensacions ambientals que reclamarà Europa. Davant una representació destaca de l'empresariat, favorable a l'ampliació, Lucena va expressar "màxima confiança" amb Illa i en la feina que fan els experts de l'Estat i la Generalitat. Quan es concreti, aquest serà el pròxim maldecap que haurà de gestionar Paneque, perquè trobar la quadratura del cercle entre una hipotètica ampliació i el suport dels socis d'investidura no serà senzill.