Illa calma els pagesos. El Gremi de la Pagesia Catalana, l'antiga Revolta Pagesa, ha anunciat un "acord de mínims" amb el Govern per desconvocar les protestes previstes aquest dilluns a una desena de carreteres catalanes. L'entesa contempla 19 punts que l'entitat reclamava a les administracions i s'ha tancat després d'unes negociacions intenses a Cervera poques hores abans de l'inici del tall. L'anunci se suma a la vintena de mesures per combatre la burocràcia a l'àmbit primari proposades pel president de la Generalitat, Salvador Illa, aquest diumenge al congrés d'Unió de Pagesos i completen una pacificació temporal del sector quan se celebra l'any de la històrica protesta organitzada per Revolta Pagesa.
El conseller i representants del Gremi de la Pagesia Catalana han signat passades les 21.30 hores el document d'entesa. S'hi aborden mesures com acabar amb les plagues dels conills; simplificacions administratives; millores fiscals per als agricultors professionals, que inclouen una rebaixa del tram autonòmic de l’impost que afecta els hidrocarburs i també els impostos de successions i transmissions; canvis en el pla de sequera; ajudes vinculades a adversitats climàtiques i altres problemàtiques del sector; mesures contra els robatoris; el compromís de fer un debat públic sobre l’acord de la Unió Europea amb el Mercosur, i la creació d’una comissió bilateral per revisar el compliment d’aquests acords, entre altres.
El conseller d'Agricultura Òscar Ordeig ha estat l'interlocutor en les negociacions, que s'han allargat dos dies. El conseller ha assegurat que l’acord signat a Cervera “és bo per al conjunt de Catalunya” i “el millor acord possible en les circumstàncies actuals”. Ha agraït la feina de les persones que l’han fet possible i ha afirmat que el Govern té “l’objectiu de defensar la pagesia” i de complir el que s’ha acordat. Al seu torn, Jordi Aguilera, un dels portaveus de Revolta Pagesa, ha detallat que el pacte els satisfà: "Hi ha un compromís més vertebrador amb les diferents conselleries".
Aquests punts són alguns dels que el Gremi de la Pagesia, sorgit dels encenalls del moviment Revolta Pagesa, va enviar en una carta a les administracions a principis de febrer com a iniciatives d'actuació urgent. Tot i compartir reivindicacions, la protesta no tenia el suport del principal sindicat del sector, Unió de Pagesos, que els darrers mesos s'ha desmarcat de les mobilitzacions impulsades pel Gremi a favor d'una posició més conciliadora amb la nova conselleria d’Agricultura, capitanejada per Ordeig. Un postulat que la nova junta d'UP, renovada aquest cap de setmana i que ha comportat l'adeu del coordinador Joan Caball després de 25 anys al càrrec, manté.
La divergència de camins entre el Gremi i Unió de Pagesos obliguen el Govern a fer equilibris entre les dues ànimes del món sindical de la pagesia. Potser per això Illa ha aprofitat la cloenda del Congrés Nacional d'UP a Mollerussa per presentar un pla per revertir la burocràcia dels pagesos. Són una vintena d’actuacions, entre les quals hi ha l’eliminació de la taxa del Certificat Sanitari de Moviment del bestiar en situació de malaltia i la supressió de l’obligació de mantenir el Llibre de Gestió de Fertilitzants per als agricultors que utilitzin el Quadern Integrat d’Explotació. Raquel Serrat, la nova portaveu de la comissió, ha advertit que no dubtaran a mobilitzar-se si el Govern incompleix els seus acords.
Quins són els reptes del camp català?
Els anuncis d'aquest cap de setmana són una treva, però la pagesia catalana continua encallat en una situació crítica. Durant el Congrés Nacional d'Unió de Pagesos es van fixar les prioritats a resoldre, que oscil·len entre la falta de relleu generacional, la burocràcia excessiva o els efectes de la sequera. Són reptes que necessiten solucions per garantir la viabilitat de les explotacions, preservar el territori i impulsar el futur de l’agricultura i la ramaderia al país. Ho explicava el fins ara coordinador d'UP, Joan Caball, en una entrevista amb aquest diari, amb el 2028 com un any clau que ha de fixar la nova política agrària comuna (PAC).
La protesta del Gremi de la Pagesia Catalana volia revifar la flama de les mobilitzacions del febrer passat, en què 2.000 tractors van irrompre fins a l'avinguda Diagonal de Barcelona per capgirar el país. Protestaven per l'excessiva burocràcia, per l'augment dels costos de producció i per la doble vara de la Unió Europea, cada vegada més exigent en el control dels seus aliments mentre la producció de fora d'Europa cada vegada té més presència. Un any després consideren que ni s'ha reduït la burocràcia, ni s'ha frenat la competència deslleial, amb acords amb el Mercosur per reduir aranzels sense clàusules mirall. Una frustració que comparteix amb altres agents del sector primari, com ara la pesca.
La mobilització s'havia anunciat en una tretzena de carreteres catalanes. Són l'AP-7 a l'Aldea (Baix Ebre), a l'A-2 entre Jorba i la Panadella (Anoia), les Bordes (Alta Ribagorça), la C-25 a Vic al costat de la BV-4601, l'AP-7 a Llorenç del Penedès (Baix Penedès), l'enllaç de la C-16 amb la C-25 a Sant Fruitós de Bages (Bages), l'AP-2 entre Vila-rodona (Alt Camp) i la Bisbal del Penedès (Baix Penedès), l'AP-2 entre les Borges Blanques i Soses (Segrià) i l'A-2 a l'enllaç amb la C-13 a Alcoletge. També estan previstes protestes a la rotonda de Santa Llogaia a Pontós (Alt Empordà), l'AP-7 a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), a Balaguer a la cruïlla de la C-12 i la C-53 i a la C-38 al Molló (Ripollès).