El viatge de Salvador Illa a Brussel·les coincidirà amb una crisi geopolítica per les negociacions entre els Estats Units i Rússia per segellar la pau a Ucraïna sense tenir en compte ni Kíiv ni la Unió Europea. També per la guerra d'aranzels que ha començat Donald Trump, el nou president nord-americà que ha aterrat amb força a la Casa Blanca. En aquest context global complex, en què Europa intenta travar una estratègia conjunta per fer-se un lloc al tauler polític internacional, Illa mantindrà reunions de treball amb dos perfils de pes: el president del Consell Europeu, António Costa, i la vicepresidenta de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Justa i Competitiva, Teresa Ribera. Si el primer viatge, al novembre, va ser de "presentació", Illa espera ara "arromangar-se" i poder començar a fixar prioritats per treballar conjuntament des de Catalunya amb les institucions comunitàries.
El Govern ha dissenyat un viatge per conèixer de primera mà quina és la situació, pocs dies després d'una cimera de París amb els principals estats europeus per rearmar Europa davant Trump i Putin. A Palau insisteixen en l'interès d'Illa per ser "present, contribuir i fer pinya" amb el projecte europeu, especialment amb la crisi agreujada per l'arribada de Trump a la Casa Blanca. En els darrers dies, el president ha estat contundent amb els moviments de Washington. "Europa no acceptarà cap lliçó del trumpisme", deia aquest cap de setmana. Especialment rellevant serà la reunió que Illa mantindrà amb Costa dijous al matí, en què s'abordarà la situació d'Ucraïna, les relacions amb els Estats Units o la política de seguretat i defensa, entre d'altres. Costa va ser un dels assistents dilluns a la reunió de París convocada pel primer ministre francès, Emmanuel Macron.
La trobada amb el president del Consell Europeu també servirà per parlar de qüestions internes que tenen impacte a Catalunya, com ara els pressupostos plurianuals de la Unió Europea que s'han de debatre i aprovar, o la lluita contra la desinformació, una prioritat d'Illa compartida amb Pedro Sánchez a l'Estat. El president també posarà sobre la taula l'oficialitat del català, que continua encallada. En aquesta carpeta, el Govern recepta discreció i garanteix que s'està treballant en coordinació plena amb el govern espanyol per aconseguir l'objectiu. La reunió amb Costa serà la primera entre un president de la Generalitat i un president del Consell d'Europa des del 2011. Els protagonistes van ser Artur Mas i Herman Van Rompuy. El president va viatjar a Brussel·les per treure pit de les polítiques d'austeritat aplicades per la Generalitat.
La reunió de dijous al migdia amb Teresa Ribera -amb qui Illa es coneix bé per l'etapa al govern espanyol- servirà per abordar carpetes més sectorials, com ara la col·laboració entre la Generalitat i la Comissió Europea en qüestions com la transició ecològica, la descarbonització, la mobilitat sostenible i l'impuls de la indústria i la competitivitat d'Europa. De fet, la setmana passada el Govern va aprovar el pla d'impuls per al vehicle elèctric. Alhora, el president també vol escenificar la normalitat institucional i que Catalunya "ha tornat" per col·laborar, des de la lleialtat a l'Estat, en la construcció europea. Al viatge hi serà també el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. "La nostra voluntat és tenir la màxima presència en l'àmbit europeu i estar presents en espais on es prenen decisions que afecten Catalunya", apuntava dimarts la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.
El pla econòmic d'Illa, a Europa
Les reunions més pes polític seran dijous, però Illa aterra aquest dimecres a Brussel·les amb una agenda carregada. Al matí es veurà amb la rectora del Col·legi d'Europa i excap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini. Més tard, es desplaçarà a Bruges per pronunciar una conferència sobre el model econòmic que defensa el president per a Catalunya. Serà una intervenció molt semblant a la que ja va fer fa unes setmanes a Barcelona, però des d'una perspectiva més europea. En un context en què guanya força l'extrema dreta, amb perfils com Javier Milei a l'Argentina o el mateix Trump als Estats Units, Illa farà una defensa de la socialdemocràcia, la generació de "prosperitat compartida" -un missatge que també declina Sánchez- i la integració europea.
El fòrum escollit, el Col·legi d'Europa, no és causal, i vol refermar el compromís de la Generalitat amb les institucions europees i fer evidents les semblances entre el pla econòmic d'Illa per a Catalunya i les prioritats de la Unió Europea. Aquest mateix dimecres, a la tarda, Illa es reunirà amb Jeronim Zettelmeyer, director del think tankBruegel, un dels més influents del món en assumptes econòmics. El president traslladarà les prioritats del Govern en matèria econòmica, d'inversions, ciència, tecnologia i recerca.
Arrenca el mandat del Comitè de les Regions
Més enllà de veure's amb Ribera i Costa, dijous també tindrà protagonisme el Comitè de les Regions, organisme prioritari per al Govern, que comença el seu mandat de cinc anys. Aquesta setmana es fa el plenari per elegir la nova presidenta, els membres de la mesa, i constituir les comissions, grups de treball i els grups interregionals. Illa hi assistirà a primera hora i farà una breu intervenció a primera hora de la tarda, en el marc del debat "Els ens locals i regionals al centre d'una política de cohesió renovada". Malgrat trobar-se a Brussel·les, el president no té previst veure's amb Carles Puigdemont, l'únic dirigent polític amb qui encara no s'ha reunit, ni com a expresident de la Generalitat ni tampoc com a principal partit de l'oposició.
Enviat especial a Brussel·les