La primera volta del congrés d'ERC no ha servit per proclamar, encara, una nova direcció al partit, però se'n desprèn que la militància referma l'aposta per incidir en les institucions. A dia d'avui, aquesta via comporta pactar amb els socialistes. Les bases van triar com a favorites la candidatura d'Oriol Junqueras (Militància Decidim) i la de Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional), i van descartar la tercera via -Foc Nou- ancorada en el no al pacte d'investidura de Salvador Illa. D'aquesta manera, el duel ara es produeix entre dues llistes que no pensen, com a mínim d'entrada, trencar amb aquesta estratègia de pactes. És per això que el Govern socialista espera que passin de pressa aquestes dues setmanes -la segona volta d'ERC és el 14 de desembre- per poder començar a negociar, d'una vegada per totes, els comptes amb els socis majoritaris de la investidura.
"Estem a l'espera de poder parlar amb la nova direcció d'ERC que es determini el 15 de desembre. Tenint en compte que és un partit històric i que ha tingut responsabilitats de govern, entenem que guanyi qui guanyi hi haurà unitat entorn de la importància que hi hagi pressupostos a Catalunya", ha indicat en aquesta línia aquest dimarts la portaveu del Govern, la consellera Sílvia Paneque, després de la reunió del consell executiu. Els socialistes ja fa setmanes que tenen coll avall que els pressupostos no entraran en vigor l'1 de gener, que era el que volia Illa -només l'exconseller Jaume Giró va aconseguir aquesta fita temporal el 2022- però saben que no tenen altra alternativa que esperar.
Mentrestant, això sí, avancen a pas de gegant en la negociació amb els comuns. Dilluns mateix, el portaveu de la formació Gerardo Pisarello apuntava que la negociació "va bé" i que només cal resoldre la "lletra petita". L'habitatge és la pedra angular de la negociació pels comuns, i de moment, Illa va fent anuncis coordinat també amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que des del congrés del partit aquest cap de setmana a Sevilla va anunciar la creació d'una agència pública d'habitatge.
Amb ERC, a banda de l'habitatge, la principal carpeta és el finançament singular, que va fent passes. Però els republicans no en tindran prou i reclamaran més contrapartides a canvi dels pressupostos, perquè el nou model és fruit del pacte de l'estiu. "Ja arribarà aquesta capeta, si arriba, i hi haurà una llarga llista d'exigència de compliment dels acords previs", ha expressat aquest dimarts la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, que ha assegurat que els compliments només seran un primer pas i que després vindran noves exigències que, de moment, no ha desgranat, i és que dependran de la pròxima direcció. Hi ha pendent la condonació del 15% del fons de liquiditat autonòmica (FLA).
Vilalta, conjuntament amb el president del grup, Josep Maria Jové, és qui es va reunir en una única trobada amb Alícia Romero, consellera d'Economia, el 19 de setembre. De fet, Vilalta i Jové són vells coneguts de Romero perquè és amb qui van negociar en l'anterior legislatura fins a dos acords pressupostaris. El segon va descarrilar per la negativa dels comuns. Sigui com sigui, més enllà de la trobada de setembre, no hi ha hagut cap cita més, ni se'n preveuen fins després del 14-D. "Que s'esperin, a nosaltres ens van fer esperar fa dos anys", rememoren veus del grup parlamentari, que tenen present com els socialistes van maniobrar per allargar els pressupostos del 2023, amb Pere Aragonès a Palau.
Canvi de lideratges al grup parlamentari?
Aquí la qüestió està en el fet que un canvi de direcció pot comportar també un canvi de lideratges en els espais institucionals. Tant Vilalta com Jové són partidaris de Nova Esquerra Nacional, cosa que fa preveure que si guanya Godàs, mantindria els seus lideratges. En canvi, si guanya Junqueras, internament al grup parlamentari d'ERC ja es va parlant dels canvis que es podrien produir, especialment al capdavant del grup. És a dir, que a hores d'ara Vilalta i Jové ja tenen coll avall que si entra una nova direcció, podrien ser apartats. Al Parlament, les persones fortes que avalen Junqueras són els exconsellers Ester Capella i Joan Ignasi Elena. Encara no hi ha res decidit, però.
Sigui com sigui, els socialistes esperen pacientment a saber amb claredat qui seran els seus interlocutors a partir de mitjans de desembre. Lamenten el "ritme lent" dels pressupostos, però si bé en un inici havien pressionat als republicans, ara han abaixat el to i s'han mostrat prudents perquè saben que han de mimar-los, ja que només podran tirar els comptes endavant amb ells. Així és després de perdre pel camí el segon grup parlamentari de la cambra, Junts, que es va reunir amb l'executiu i al cap de 15 minuts de la trobada va anunciar que no hi hauria negociació possible.
Si amb un canvi de direcció al partit poden canviar les cares amb què interlocuti el Govern, les diferències estratègiques podrien tenir menys traducció directa. Precisament aquesta és una de les qüestions que més sobresurten en el congrés d'ERC: les coincidències de fons entre Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional. La disputa, en aquest sentit, també té a veure amb el passat recent i el pols estricte pel lideratge. Entre les dues candidatures hi ha majoria favorable a pactar amb els socialistes, i totes dues tenen membres a l'actual direcció que van avalar el pacte amb Illa. Així ho perceben des del PSC, i així esperen amb paciència per poder desplegar, d'una vegada per totes, l'aliança amb ERC aprovant de la seva mà la llei més important de cada any: la dels pressupostos de la Generalitat.