Junqueras guanya però necessitarà una segona volta per tornar a presidir ERC

Amb una participació superior al 80%, les bases hauran de votar altre cop el 14 de desembre, perquè el vencedor ha quedat a un punt i mig del 50%; Nova Esquerra Nacional queda segona amb el 35,3% dels suports, mentre que Foc Nou n'obté un 12,6%

Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, aquest dissabte.
Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, aquest dissabte. | Hugo Fernández
Oriol March / Carme Rocamora
30 de novembre de 2024
Actualitzat: 13 de desembre, 14:31h

Partia com a favorit i continua com a tal, però el resultat no ha sigut suficient per ser proclamat de nou president d'ERC, de moment. Oriol Junqueras, després d'un llarg procés electoral amb dues candidatures que reclamaven que s'apartés, ha guanyat el congrés del partit amb el 48,3% del suport. Aquesta xifra, però, obliga els republicans a celebrar una segona volta electoral, el 14 de desembre, en què només es podran presentar les dues llistes més votades. Així ho estableix el reglament, que apunta que els candidats han de superar el llindar del 50% per dirigir el partit. A l'expresident del partit li tocarà negociar si vol aconseguir, finalment, la presidència del partit. Han estat 110 vots els que han separat el dirigent republicà del triomf en primera volta.

Resultats de la votació per liderar ERC.
Resultats de la votació per liderar ERC. -

Així, d'aquí a dues setmanes se celebrarà una nova votació entre la candidatura de Junqueras, Militància Decidim, i la de Xavier Godàs i Alba Camps, Nova Esquerra Nacional, que ha quedat en segon lloc retenint un 35,3% del suport després d'una campanya marcada pel suport a aquesta llista de bona part del Govern de Pere Aragonès i també de la fins ara secretària general del partit, Marta Rovira

En tercera posició, amb el 12,6%, ha quedat Foc Nou, l'última proposta que va anunciar que es presentava al congrés, articulada principalment per representar el "no" a l'acord d'investidura de Salvador Illa, i encapçalada per Helena Solà i Alfred Bosch. És amb aquesta llista amb qui ara les dues candidatures preferides intentaran pactar per tal d'atreure els seus votants. En blanc ha votat el 3,7% de les bases. Les dues llistes rivals a Junqueras no sumen juntes el suport que ha obtingut Junqueras: 47,9% de Nova Esquerra Nacional i Foc Nou contra el 48,3% de Militància Decidim. A banda, en aquesta votació també s'han triat consellers nacionals i els més votats han sigut Joan Tardà i Marta Rosique, tots dos junqueristes.

La participació ha sigut molt alta: més del 80%. En total, han votat 6.533 militants d'un cens de 8.030. És una xifra inèdita en un congrés per escollir la direcció. L'últim, que es va celebrar el 2022 i en què es presentaven a la reelecció Junqueras i Rovira, va tenir una participació del 50,2%. El 2019, en què també es presentaven tots dos, va votar el 57,14% de les bases. 

Negociacions per integrar la tercera llista

A partir d'aquest dissabte s'obre el torn de les negociacions. El reglament de la jornada, fet ad hoc per aquesta votació, situa que fins 7 dies abans de la nova jornada -és a dir, el 7 de desembre- es poden presentar modificacions a les candidatures, a fi de poder configurar noves propostes electorals que obtinguin més suport. És a dir, que tant Junqueras com Godàs poden incorporar membres de Foc Nou amb l'objectiu d'atraure els seus votants.

Per fer aquesta integració, tant Militància Decidim com Nova Esquerra Nacional estan obligats a mantenir el mateix candidat a la presidència, i com a mínim el 50% de les persones components de l'anterior candidatura. Durant la campanya s'ha parlat poc de pactes, però sí que Nova Esquerra Nacional ha apuntat que preferiria pactar amb Foc Nou per garantir la "renovació". És a dir, per fer fora Junqueras. Caldrà veure, però, si Foc Nou vol pactar, amb qui vol fer-ho, o si es trenca i els seus integrants prenen camins diferents. 

En aquest sentit, en una roda de premsa posterior als resultats de la votació, Solà ha assegurat que estan oberts a negociar amb les dues llistes. "Escoltarem a tothom, no rebutjarem a ningú, nosaltres estem oberts a escoltar i el que farem serà negociar d'acord amb els nostres objectius", ha explicat. Així mateix, ha assegurat que una possible integració es decidirà de forma "assembleària" entre totes les persones que formen part de la candidatura. Quines exigències tenen? Situar la independència al centre i posar fi als pactes sistemàtics amb el partit socialista.

També Godàs ha obert les portes a la negociació, que volen fer prioritàriament amb Foc Nou, com ja van dir en campanya. El candidat a la presidència del partit, ha celebrat el percentatge de participació, superior al 80%, i ha ressaltat que cal mantenir aquest gruix de cara a les properes setmanes. "Hem arribat a molta militància. Els resultats demostren que hi haurà segona volta perquè la meitat de la militància vol canvi", ha remarcat el candidat a la presidència, que ha demanat "unitat" per materialitzar el viratge que deixi enrere -segons ell- l'etapa de Junqueras.

Les campanyes

Com ha aconseguit Junqueras, després de més de 12 anys de lideratge tornar a aconseguir la confiança del seu partit, tot i la forta oposició amb la qual ha comptat? Ho ha fet mitjançant una campanya en què ha posat molt accent en l'eix social i la necessitat que ERC torni a seduir la societat amb un model pensat per resoldre la necessitat de qui més ho necessita, i parlant molt poc del vessant intern. Des del mes de maig ha fet més de 13.000 quilòmetres i s'ha reunit amb prop de 3.000 militants per desgranar el seu projecte. Ha trepitjat gairebé totes les comarques de Catalunya i ha exhibit un projecte marcadament municipalista amb la mirada posada en les eleccions del 2027.

Per la seva banda, Godàs ha posat l'accent en la necessitat que ERC conquereixi i lideri l'espai de l'esquerra nacional, ressituant la independència i la unitat amb els altres actors independentistes com a cabdal. La candidatura de Solà, per últim, és la que s'ha manifestat rotundament en contra els pactes amb els socialistes, i la que s'ha proclamat renovadora respecte a les altres, que al contrari de Foc Nou, incorporaven a les seves llistes membres que formen part de l'executiva sortint, que alhora van avalar el pacte per investir Illa.