Oriol Junqueras sempre recorda que una de les coses que més va patir a la presó era notar que se li escapava d'entre les mans el coneixement que tenia de la situació del país. És per això que des de principis del 2024 volta per tot Catalunya per fer trobades amb tants sectors com ha sigut possible. Unes reunions que després es van transformar en visites a la militància a partir del mes de maig, quan va decidir iniciar una campanya per reconnectar amb les bases d’ERC amb l'objectiu de tornar a liderar el partit.
Han sigut sis mesos intensíssims, que el seu entorn -consultat per Nació- assegura que, per a ell, han suposat "energia pura". Ara bé, Junqueras també ha patit per primera vegada en la història de la seva relació amb ERC el fet d'haver tingut de cara una oposició interna que li ha exigit que plegui i ho deixi estar. No és d'exterioritzar sentiments, però això l'ha dolgut, diuen els que l'estimen.
Amb la votació aquest dissabte en el marc del congrés nacional i convençut que serà el guanyador, el seu entorn sospita que dilluns patirà una “síndrome postvacacional”. “Li farà una mandra terrible passar-se 12 hores al dia dins la seu del carrer Calàbria”, apunten. Ell és molt més de carrers que de despatxos. Amb l’equip de Militància Decidim, la llista que encapçala, ha fet més de 13.000 quilòmetres i s’ha reunit amb 3.000 persones. “Carretera i manta és el que li dona energia. Arriba a un lloc i es recarrega”. El que més li agrada a l’expresident republicà és entendre el país a través de la seva gent. Quin Junqueras s’han trobat les bases aquests dies? “Els que el tractem amb continuïtat des del 2012, veiem que ara és el que més se sembla al que era abans de ser vicepresident”, afegeixen. És a dir, un dirigent amb poc posat institucional i amb molta connexió amb la societat.
En unatrobada de la militància amb Junqueras es parla de moltíssimes coses sobre el model per a Catalunya. Passant de la pagesia al Hard Rock, de com combatre la pobresa infantil a atendre els regants del Canal d'Urgell, i de molt poques coses sobre la situació interna de la formació. Junqueras està convençut que guanyarà i no vol destinar el temps a parlar cap endins de l'organització. Es troba més còmode parlant de com el partit ha de saber atendre les necessitats socials del país i de com s'ha de semblar més a la societat. Ha gaudit molt aquests mesos, i el cansament s'ha produït únicament per la “campanya d’acorralament” -així ho defineix el seu entorn- de les altres dues llistes, Nova Esquerra Nacional i Foc Nou. També d’altres companys del partit i la direcció, com Marta Rovira, insistint que plegui per "obrir un nou cicle" i permetre una renovació lideratges.
"Us imagineu que el Barça hagués fet fora a Messi?", va afirmar durant el debat de candidats a la secretaria general la número dos de Junqueras, Elisenda Alamany, fent un símil entre el millor jugador de futbol del món i l'expresident del partit. Aquesta és la primera vegada en més de 12 anys al capdavant d’ERC que Junqueras ha hagut de fer front a aquesta situació. El tancament de files dins del partit respecte a la seva figura ha estat constant al llarg dels anys, i l’expresident no ha acabat d'entendre que hagi perdut l’estima de part dels companys, d'aquells que proclamaven que el "junquerisme és amor". En canvi, sí que creu que retén l'estima de la societat catalana.
Però més enllà de parlar de país, aquesta ha sigut una campanya per liderar un partit, així que ha estat Alamany l'encarregada d'explicar les qüestions internes. De fet, aquest és el paper que se li pressuposa a un secretari general: activar l'engranatge i que totes les tecles funcionin. La també cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha detallat durant les seves intervencions que la candidatura proposa democratitzar més la participació de la militància, fent que el consell nacional sigui el "parlament del partit", i també impulsar una "comissió de la veritat" per aclarir l'origen de l'estructura B del partit, que Junqueras continua assegurant que desconeixia.
La gestió del postcongrés
Sobre la divisió que pugui existir dins ERC un cop feta la votació, des de l'equip de Militància Decidim exhibeixen prudència perquè no saben fins a quin punt podrà existir. De moment, Junqueras ja ha promès que si guanya, convocarà els membres de les altres dues llistes per trobar-se. La incògnita és com “respondran” els adversaris, apunten. “Igual que li encanta parlar amb la militància rasa, no li cauran els anells per parlar amb Xavier Godàs i Helena Solà”, afegeixen des de l'equip.
Però és possible compaginar aquest postulat amb l’acte d’Olesa de Montserrat, quan va prometre amb duresa que tindria la voluntat de recosir després de fer net? Des de Militància Decidim defensen que no ha existit cap canvi de discurs, que Junqueras continua sent la figura "fraternal", i que en aquell acte simplement va aixecar la veu per defensar-se de les crítiques dels altres. “Bona part dels seus seguidors necessitaven que ho fes”, apunten. “Molt bé, Oriol, ja era hora”, li va dir un jove a la sortida d'Olesa. Va ser aquella vegada i prou, i així ho tenien clar des de la candidatura.
"Cap error", plorar i també passar-ho bé
S’ha fet alguna gestió erràtica durant la campanya? No ho creuen des de l’equip de l’expresident. “Ens revisem constantment i no hem comès cap gran error”, exposen. Asseguren que estan “tots molt tranquils”, perquè “no es pot haver fet més feina i no es pot haver fet millor”. “Ho hem donat tot, també en l'àmbit personal”, afegeixen veus pròximes al candidat. Estrès, complicacions en les relacions amb la família i amics, i deixar tota la resta de coses aparcades han definit el dia a dia del pinyol que ha portat la campanya, mobilitzat durant sis mesos.
Com acabarà la campanya l'expresident del partit? "Igual que no vam fer un acte d'inici, no n'hem fet un de final", expliquen. La campanya ha sigut el contacte proper, sense càmeres pel mig, de tu a tu. Aquest divendres Junqueras ha matinat per anar a Els Matins de TV3, on ha insistit en la voluntat de recosir i ser "generós". També ha deixat clar que no deixarà de militar al partit encara que perdi la votació d'aquest cap de setmana i no torni a presidir ERC. I ha confessat que li agradaria ser el cap de cartell a la Generalitat, perquè vol "ajudar el país".
A la tarda, posarà punt final amb els seus. En un acte a Sant Vicenç dels Horts, al seu municipi, amb poca gent. "Hem fet plegades i plegats un procés d’escolta activa a gairebé tots els racons del país útil i necessari. Perquè ERC pugui ser l’eina més útil per fer de Catalunya un país independent i una societat justa. Per tornar a aixecar aquest partit, fer-lo gran i tornar-lo a la militància", ha escrit Junqueras a les seves xarxes socials en la vigília de la votació.